Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img

Białe wino gronowe

/

Z tego przepisu otrzymamy 4,5 l wina. Używając do wyrobu wina gronowego winogron deserowych musimy koniecznie skorzystać z octu winnego w ilości pół łyżeczki od herbaty.

Składniki:

  • 6 kg białych winogron,
  • uniwersalne drożdże winiarskie,
  • ocet winny,
  • cukier kryształ,
  • tabletki pirosiarczanu potasu,

Wykonanie:
Przed wyrobem wina nastawiam matkę drożdżową. Winogrona myję, osuszam i obrywam z kiści wprost do wiaderka fermentacyjnego. Następnie dodaję rozgniecioną tabletkę pirosiarczanu potasu. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatam owoce po czym odstawiam naczynie na 60 minut. W tym czasie uaktywnią się naturalne składniki, pozwalające na wydzielenie się soku i zmiękczenie skórek winogrona. Po godzinie pulpę owocową wlewam do praski, dzięki której wytłoczę sok z winogron. Wyciskany sok bezpośrednio łapany jest do gąsiora. Naczynie z sokiem i kawałkami owoców odstawiam na około 12 godzin, najlepiej na noc, tak aby miąsz i kawałki owoców opadły na spód naczynia.

Po nocy zlewam wino znad osadu. Teraz mogę dokonać odczytu przy pomocy cukromierza i określić ile jest cukru w moszczu. Ciężar właściwy jest na poziomie 1076, czyli moje wino stołowe miało moc około 10%. Jeśli pomiar wykazuje zbyt niski poziom cukru, należy go dodać. Po odczycie do gąsiora dodaję wcześniej sporządzoną matkę drożdżową i naczynie odstawiam w ciepłe miejsce.  Otwór gąsiora zatykam korkiem gumowym z rurką fermentacyjną wypełnioną do połowy wodą. Po około trzech, czterech tygodniach fermentacja spowalnia się i wino zaczyna się pomału klarować. Praca drożdży już ustała zlewam wino znad osadu i dodaję drugą rozgniecioną tabletkę pirosiarczanu potasu.

Jeśli zachodzi taka potrzeba można gąsior dopełnić letnią wodą. Co 12 tygodni zlewam dojrzewające wino znad osadu, dodając po zlaniu rozgniecioną tabletkę pirosiarczanu potasu. Czynność tą powtarzam aż wino całkowicie się wyklaruje. Najlepsze są wina młode, można je wtedy butelkować już na wiosnę, warunkiem jest sporządzenie i wyrób wina zimą.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny