Netmak

    blog o modzie na Siebie

    Kategoria: Domowe alkohole

    img

    Wino agrestowe

    Autor
    kategoria: Przepisy na wino
    data: 25 listopada, 2013
    Jest to jedno z moich ulubionych win. Wino agrestowe ma niepowtarzalny smak i barwę, którą osiągniemy używając w przepisie tylko zielonego agrestu. Składniki: 2,30 kg zielonego agrestu, 5 g mieszanki kwasów: winnego i cytrynowego, 5 g enzymu pektynowego, 5 g pożywki dla drożdży, Przygotowane drożdże winiarskie typu „Chablis”, 700 g cukru, Wykonanie: Jak już wspomniałam […]

    Wino z grapefruita

    Autor
    data: 25 listopada, 2013

    Już teraz wypróbuj przepis na to wino. Zaskocz znajomych nowym smakiem. Może sami pokuszą się na wypróbowanie tego przepisu. Jest to jedno z moich ulubionych półwytrawnych białych win. Poleca

    Uzyskamy wino białe, półsłodkie. Składniki: 60 g suszonych kwiatów pomarańczy, 1,75 l soku różano -limonowego, 1 kg koncentratu winogronowego, 5 g enzymu pektynowego, 5 g pożywki dla drożdży, drożdże winiarskie typu „Burgund”, 450 g cukru, Wykonanie: Każde wino robi się tak samo a jednak inaczej. Tak jest i tym razem. Tu najpierw stawiamy matkę drożdżową […]

    Dereniówka

    Autor
    data: 18 listopada, 2013

    Na 1,5 litra: 1 kg owoców derenia, 0,5 litra spirytusu 96 %, 0,5 litra wódki czystej 40 %, 0,5 kg cukru, Przygotowanie: Zebrane, umyte i osączone owoce derenia nakłuwam. Nakłute owoce przekładam

    img

    Orzechówka

    Autor
    kategoria: Przepisy na nalewki
    data: 18 listopada, 2013
    Na 2,4 litra: 2,5 kg zielonych orzechów włoskich, łyżka cynamonu, 15 goździków, 3 – 5 kropli esencji migdałowej, litr spirytusu 96 % lub 1,5l bimbru 60% 0,5 kg cukru. Przygotowanie: Pamiętajmy, że łupiny z orzechów brudzą. Orzechy zrywam gdy jeszcze można je pokroić nożem (najlepiej zarwać: czerwiec lipiec ). Zerwane orzechy myję i kroję w […]

    Nalewka pomarańczowo – kawowa

    Autor
    kategoria: Przepisy na nalewki
    data: 18 listopada, 2013
    Na litr: 4 duże pomarańcze, litr spirytusu 60 %, 20 ziaren świeżo palonej kawy, 15 łyżek cukru, Przygotowanie: Dobrze wyszorowane pomarańcze delikatnie zacinam. W ponacinaną skórkę pomarańczy wciskam ziarenka kawy. Tak przygotowane cytrusy z kawą wkładam do słoja, wsypuję cukier i zalewam czystym spirytusem. Zakręcam i wstrząsam całą zawartością. Po wymieszaniu naczynie odstawiam w ciemne […]

    Nalewka z malin

    Autor
    data: 18 listopada, 2013

    Na 1,5 litra: kg malin najlepiej leśnych, laska wanilii, litr spirytusu 50 %, 1 kg cukru, Przygotowanie: Po maliny do tegorocznej nalewki wybrałam się do lasu. Są słodziutkie i najsmaczniejsze po

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny