Netmak

    blog o modzie na Siebie

    Kategoria: Przepisy na nalewki

    Miętówka, nalewka z mięty
    Każdy kto lubi smak mięty znajdzie w tym przepisie ciekawą alternatywę dla czystej wódki. Przepis na miętówkę polecił mi kiedyś znajomy. W pierwotnej recepturze wykorzystane były liście świeżej mięty, spirytus 70% cukier i woda. Ja postanowiłem zmienić trochę recepturę i dodałem sok z cytryny. Dodatkowym atutem przepisu jest szybkość wykonania. Postępując zgodnie z moją propozycją […]

    Dereniówka

    Autor
    kategoria: Przepisy na nalewki
    data: 18 listopada, 2013
    Na 1,5 litra: 1 kg owoców derenia, 0,5 litra spirytusu 96 %, 0,5 litra wódki czystej 40 %, 0,5 kg cukru, Przygotowanie: Zebrane, umyte i osączone owoce derenia nakłuwam. Nakłute owoce przekładam do szklanego słoja, wlewam do niego także pół litra wódki i tyle samo spirytusu. Zalane alkoholem owoce derenia zakręcam nakrętką i odstawiam w […]

    Orzechówka

    Autor
    data: 18 listopada, 2013

    Na 2,4 litra: 2,5 kg zielonych orzechów włoskich, łyżka cynamonu, 15 goździków, 3 – 5 kropli esencji migdałowej, litr spirytusu 96 % lub 1,5l bimbru 60% 0,5 kg cukru. Przygotowanie: Pamiętaj

    Nalewka z cytryn

    Autor
    kategoria: Przepisy na nalewki
    data: 18 listopada, 2013
    Na 1,2 litra: kg cytryn, 20 łyżek cukru, litr spirytusu 50 %, Przygotowanie: Zakupione cytrusy myjemy i obieramy ze skórki, pozostawiając białą poduszeczkę i błonkę na owocu. Tak obraną skórkę kroję, przedkładam do słoja i zalewam spirytusem. Całość odstawiam na 2 tygodnie. Po upływie 2 tygodni przy pomocy gazy lub płótna przecedzam skórki i zlewam […]

    Nalewka z malin

    Autor
    data: 18 listopada, 2013

    Na 1,5 litra: kg malin najlepiej leśnych, laska wanilii, litr spirytusu 50 %, 1 kg cukru, Przygotowanie: Po maliny do tegorocznej nalewki wybrałam się do lasu. Są słodziutkie i najsmaczniejsze po

    Nalewka z jarzębiny

    Autor
    kategoria: Przepisy na nalewki
    data: 18 listopada, 2013
    Na 2,2 litra: 2 kg jarzębiny, 100 g suszonych śliwek, 2,5 l wódki czystej 45 %, Przygotowanie: Pierwsze przymrozki to najlepszy czas na zbieranie jarzębiny potrzebnej do przygotowania nalewki. Chyba, że nie chcemy czekać do przymrozków, możemy ją zerwać wcześniej i zamrozić. Mając na uwadze, że jarzębina zerwana wcześniej może przebywać w zamrożeniu około 10 […]
    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny