Netmak

    blog o modzie na Siebie

    img

    Nalewka z jeżyn – przepis na domową jeżynówkę

    /
    /
    /
    11459 Odsłon

    Nalewka z jeżyn nie należy do trudnych w przygotowaniu a smakiem nie odbiega od nalewki z pigwy czy czarnej porzeczki. Dojrzałe jeżyny w smaku są kwaskowate ale można doszukać się i słodkich doznań, owoce są soczyste takie właśnie są najlepszym materiałem na nalewkę. Przepis i sposób wykonania jest prosty a efekt końcowy za każdym razem ten sam – doskonały. Więc jeśli mamy możliwość kupienia lub zerwania we własnym ogrodzie świeżych jeżyn zaczynamy!

    Nalewka z jeżyn
    Nalewka z jeżyn

    Przepis na nalewkę z jeżyn

    Prezentację zacznę od przedstawienia potrzebnych do nalewki składników. Tak wiec na 2,5l nalewki potrzebować będziemy:

    • jeżyny 1kg
    • spirytus / bimber (70%) 0,5l
    • woda lL
    • cukier 0,5kg

    Pracę nad przygotowaniem nalewki należy podzielić na dwa etapy: przygotowanie syropu i maceracja jeżyn. Ale po kolei świeżo zerwane owoce płuczemy rozkładamy na ściereczkę i czekamy kilka minut aż obciekną. Następnie wsypujemy owoce do czystego słoja i zalewamy spirytusem lub bimbrem.

    Optymalna moc alkoholu do produkcji nalewek nie powinna być większa niż 70%. Przy większych stężeniach alkohole działają jak silne rozpuszczalniki, mogą w ten sposób wydobyć z owoców więcej substancji niż jest to nam potrzebne.

    Tradycyjnie słój pozostawiam w ciepłym miejscu na okres 2 do 3 tygodni. Warto dwa razy w tygodniu zamieszać jego zawartością. Kiedy czas maceracji dobiega końca zlewamy naciąg do czystego naczynia, jeżyny wsypujemy do głębokiego słoika i czekamy aż alkohol zleci do końca. Przed dodaniem syropu warto przefiltrować naciąg wykorzystując jałowe gazy.

    Jeżyna
    Jeżyna

    Czas przygotować syrop. Do naczynia wlewny odmierzoną porcję wody podgrzewamy i wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. W cukrze jest tyle … zresztą przekonacie się Państwo sami. Ostudzony syrop wlewny do naczynia z nalewką, mierzmy i odstawiamy na okres 4 do 5 tygodni. Po tym czasie możemy zleć znad osadu nalewkę i rozlać klarowny trunek do butelek. Proste? Nalewka z jeżyn z czasem stanie się w smaku bardziej łagodna więc warto poczekać.

    Jak użyteczny był ten post?

    Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

    Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba głosów: 35

    Dotychczas brak głosów! Jako pierwszy oceń ten post.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Linkedin
    • Pinterest

    2 Komentarze

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny