Netmak

    blog o modzie na Siebie

    Nalewka z malin

    /
    /
    /
    360 Odsłon

    Na 1,5 litra:

    • kg malin najlepiej leśnych,
    • laska wanilii,
    • litr spirytusu 50 %,
    • 1 kg cukru,

    Przygotowanie:
    Po maliny do tegorocznej nalewki wybrałam się do lasu. Są słodziutkie i najsmaczniejsze pod słońcem. Po zebraniu malin, wsypuję je do słoja z pokrojona laską wanilii, zalewam spirytusem zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Po upływie trzech tygodni za pomocą gazy przecedzam i zlewam nalew. Do rondelka wsypuje cukier i wlewam pół litra wody. Doprowadzam do wrzenia i rozpuszczenia się cukru. Odstawiam do przestudzenia. Przecedzony nalew wlewam do przygotowanego i ostudzonego syropu. Całość mieszam i rozlewam do czystych butelek. Po dwóch miesiącach następuje degustacja.

    Jak użyteczny był ten post?

    Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

    Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

    Dotychczas brak głosów! Jako pierwszy oceń ten post.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Linkedin
    • Pinterest

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny