Netmak

    blog o modzie na Siebie

    img

    Orzechówka – Nalewka z orzechów włoskich

    /
    /
    /
    1744 Odsłon

    Wielokrotnie poruszany na tej stronie wątek przepisów na różne nalewki i wina chciałbym wzbogacić przepisem na orzechówkę czyli nalewkę z orzechów w włoskich. Dla osób, którzy mieli przyjemności spróbować ten trunek nie muszę reklamować jej smaku i właściwości. Powiem tylko tyle, że sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani umiejętności. Potrzebne są orzechy włoskie – świeże najlepiej prosto z drzewa, spirytus lub mocny bimber (70%).

    Orzechówka nalewka z orzecha włoskiego
    Orzechówka nalewka z orzecha włoskiego

    Orzechy włoskie zrywamy na przełomie czerwca i lipca – najlepiej nadają się ze względu na właściwości lecznicze oraz ze względu na ich późniejsze rozdrobnienie. Zebrane orzechy dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Po osuszeniu kroimy na drobne kostki ( orzech na pół i połówki jeszcze na ćwiartki ), czynność ta powinna być wykonana w rękawiczkach młode i świeże orzechy pozostawią na wiele dni brązowe ślady, których trudno będzie się pozbyć.

    Pokrojone orzechy umieszczam w butelkach i zalewam spirytusem lub bimbrem (70 %). Pozostawiam na kilka tygodni 8-10 w suchym, zaciemnionym miejscu. Po kilku dniach możemy zaobserwować zmianę koloru na zielony, z czasem jednak nalewka zmieni się na kolor ciemno brązowy. Dalsze prace mogą rozwijać się w dwóch kierunkach. Albo zlewamy nalewkę i mamy wysokiej jakości wódkę, albo pozostawiamy nalew w spokoju jako uzupełnienie domowej apteczki.

    Orzechówka nie tylko jest dobrą wódką ale i doskonałym środkiem pomagającym w dolegliwościach żołądkowych. 50 – 100 ml nalewki z orzecha pomaga w bólach brzucha, biegunkach i w innych podobnych sytuacjach. Warto zatem odłożyć kilka butelek na takie sytuacje.

    W pierwszym wariancie do orzechówki możemy dodawać ziół i przypraw (cynamonu lub goździki) by nadać głębszy bukiet jednak ja preferuję czysty wyciąg z owoców. Nie, którzy tak robią ponieważ smak samej orzechówki jest lekko gorzkawy – mnie to nie przeszkadza.

    Jak użyteczny był ten post?

    Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

    Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 4

    Dotychczas brak głosów! Jako pierwszy oceń ten post.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Linkedin
    • Pinterest

    1 Komentarze

    1. Dzięki temu specyfikowi mogę dobrze funkcjonowac leczę nim wrzody, które po 20tu latach odnowiły się po zastosowaniu leków na cukrzycę. Apteki nie wytwarzają już targezyny i pozostaliśmy praktycznie bez pomocy. To też ten specyfik jest naszą działającą, w przeciwieństwie do niektórych leków, deską ratunku.

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny