Netmak

    blog o modzie na Siebie

    img

    Orzechówka

    /
    /
    /
    563 Odsłon

    Na 2,4 litra:

    • 2,5 kg zielonych orzechów włoskich,
    • łyżka cynamonu,
    • 15 goździków,
    • 3 – 5 kropli esencji migdałowej,
    • litr spirytusu 96 % lub 1,5l bimbru 60%
    • 0,5 kg cukru.

    Przygotowanie:

    Pamiętajmy, że łupiny z orzechów brudzą.

    Orzechy zrywam gdy jeszcze można je pokroić nożem (najlepiej zarwać: czerwiec lipiec ). Zerwane orzechy myję i kroję w ćwiartki. Gdy już uporałam się z orzechami i przełożyłam je do słoja, dodaję do nich cynamon i goździki. Wszystko zalewam litrem spirytusu i 0,5 litrem wody. Całość mieszam, zakręcam i odstawiam na około 3 – 4 tygodnie. Po upływie czterech tygodni przygotowuję syrop, który dodam do przecedzonych orzechów. Tak więc do rondelka wsypuję 0,5 kg cukru i wlewam 0,75 l wody.

    Gdy cukier się już rozpuści a woda się zagotuje całość studzę. W czasie gdy syrop stygnie, za pomocą gazy przecedzam nalew. Do wystudzonego syropu dodaje przecedzony nalew oraz esencję migdałową. Mieszam. Raz jeszcze przesączam nalew przez gazę. I rozlewam do butelek. Po leżakuje w nich około rok.

    zdjęcie w okładce dzięki uprzejmości: www.netmak.pl

    Jak użyteczny był ten post?

    Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

    Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

    Dotychczas brak głosów! Jako pierwszy oceń ten post.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Linkedin
    • Pinterest

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny