Netmak

    blog o modzie na Siebie

    img

    Przepis na chleb Irlandzki

    /
    /
    /
    522 Odsłon

    Czas lata szybko mija, tak szybko że nie zauważyłam jak bardzo zaczyna mi brakować smaków, które poznałam podczas urlopu. Pierwszy tydzień spędziłam z wizytą u siostry w Irlandii. Po dwóch latach nareszcie mogłyśmy porozmawiać o wielu … Pośród przysmaków, które miałam okazję spróbować duże wrażenie zrobił na mnie chleb irlandzki. W odróżnieniu od naszego tradycyjnego chleba chleb irlandzki wyrabiamy bez użycia drożdży. Do smaku trzeba się jednak przekonać. Więc jeśli mamy chwilę czasu i chcemy poznać nowe oblicze jakie ukaże chleb domowy zaczynamy.

    Chleb Irladzki
    Chleb Irladzki

    Przepis na chleb Irlandzki.

    Prezentowane proporcje wystarczą na 1 bochenek chleba. Nie polecam jednak przygotowywać większej ilości tego chleba najlepiej smakuje jak jest świeży, po dwóch dniach traci swój zachwycający smak.

    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki mąki pszennej razowej
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki masła, zimne – pokroić na małe kawałki
    • 1,5 szklanki maślanki

    Pierwsze kroki przy wyrobie chleba to przesianie mąki, którą będziemy używać do wyrobu chleba. Odmierzyłam zatem po dwie szklanki zwykłej i razowej mąki pszennej. Dokładnie wymieszałam i jeszcze raz przesiałam na sitku do mąki.

    Dokładnie przesiewamy mąkę
    Dokładnie przesiewamy mąkę

    Następnie dodałam maślankę, sól i sodę, przygotowane wcześniej masło i wyrabiam ciasto. Kiedy wszystkie składniki zostały dokładnie połączone, uformowałam okrągły bochenek, mokrym możemy uczyniłam znak krzyża na jego powierzchni (nacięcie na głąbowatość 1-2 cm.)

    Piekarnik powinien osiągnąć temperaturę 220-230 C więc warto trochę wcześniej pomyśleć o jego rozgrzaniu. Piekarnik rozgrzewamy zanim przystąpimy do pracy.

    Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 30-35 min. Osobiście uwielbiam zarumienioną i chrupiącą skórkę Państwo możecie sami zdecydować o stopniu wypieczenia. Jeśli pukamy w dno chleba i słyszymy pusty dźwięk jest to dla nas sygnał, że chleb dobrzenie wypiekł i możemy wyjąć go z piekarnika.

    Wypieczony bochenek chleba
    Wypieczony bochenek chleba

    Chleb najlepiej smakuje mi z serami, wędliną i dżemem wiśniowym. A państwu? Czekam na Twoją opnię.

    Jak użyteczny był ten post?

    Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

    Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

    Dotychczas brak głosów! Jako pierwszy oceń ten post.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Linkedin
    • Pinterest

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny