Przepis na herbatę owocową z jeżyn, głodu i porzeczek

    Przepis na herbatę owocową z jeżyn, głodu i porzeczek

    /
    /
    /
    1939 Odsłon
    Herbata z suszonych owoców
    Herbata z suszonych owoców

    Herbaty owocowe, jakie sami możecie komponować mogą niekiedy zaskoczyć smakiem i niebywałym aromatem. Przekonałem się o tym kiedy postanowiłem połączyć wysuszone latem owoce. Już pierwsze moje herbaciane kompozycje zachęciły mnie do dalszych prac. Poniżej opiszę Wam przepis na herbatę z suszonych jeżyn, głogu, porzeczek oraz owoców czarnego bzu.

    Dlaczego akurat taka a nie inna decyzja? Jest kilka powodów:
    1. Często pytacie mnie o przepis – odeślę was do mojego bloga :-)
    2. Wszystkie składniki czytaj suszone owoce trzymam oddzielnie czyli muszę gdzieś mieć recepturę – a gdzie najlepiej trzymać przepis … właśnie na swoim blogu.

    Do rzeczy!

    Potrzebujemy suszone owoce, kto nie ma trudno. Będą już za kilka miesięcy więc warto zrobić zaopatrzenie tego lata.

    Herbata owocowa z suszonych jeżyn, porzeczek i głogu
    Herbata owocowa z suszonych jeżyn, porzeczek i głogu

    Herbata owocowa z suszonych jeżyn, porzeczek i głogu:

    1. czarny bez 3 łyżki,
    2. czerwona porzeczka 2 łyżki,
    3. czarna porzeczka 3 łyżki,
    4. jeżyny 3 łyżki,
    5. głóg 2 łyżki.

    Wszystkie proporcje dotyczą oczywiście owoców wysuszonych ;-)

    Przygotowanie owoców jest dziecinnie proste. Świrze owoce myjemy i układamy na suszarkę. Głóg musimy przygotować: oczyścić przekroić i pozbyć się pestek interesuje nas tylko skórka, owoce dzikiego bzu oddzielamy od łodygi po wysuszeniu. Wysuszone owoce możemy trzymać w płóciennych woreczkach lub pojemnikach takich jak do herbaty.

    Do przygotowania herbaty potrzebujesz dwie czubate łyżeczki mieszanki i oczywiście wrzątek.

    4 Komentarze

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny