Przepis na wino z dzikiej róży

    Przepis na wino z dzikiej róży

    /
    /
    /
    7562 Odsłon

    Od wielu lat każdej jesieni, wyrabiam wino z dzikiej róży. W swojej pracy opieram się o sprawdzony przepis i wypróbowaną  metodę. Dzięki niej uzyskuję wino, o którym moi goście mówią ? wyśmienite prosząc o buteleczkę na wynos… Pierwsze wino z dzikiej róży zrobiłem 1998 roku, do dziś zachowało się około 20 butelek. Muszę przyznać, że są dla mnie szczególnie cenne ze względu na bogaty bukiet i unikalny łagodny smak. Chciałbym podzielić się doświadczeniem jakie przez lata zgromadziłem i zaprezentować metodę i przepis na wino z dzikiej róży.

    Dzika róża
    Dzika róża

    Uzyskanie dobrej jakości wina polega na zastosowaniu kilku ważnych zabiegów. Pierwszy z nich to przygotowanie owoców i wyługowanie z nich wartościowych ekstraktów. W tym celu wypłukane owoce rozdrabniam i miażdżę w miarę możliwości pozbywając się drobnych ziarenek. Dzięki temu smak wina będzie zawierał mniej goryczki i będzie mniej cierpki. Tak przygotowane owoce zalewam gorącą wodą w proporcji 1 litr wody na 1kg dzikiej róży. Pozwala to na zabicie dzikich drożdży i zatrzymanie rozwoju szkodliwych wirusów i bakterii, pod wpływem temperatury miąższ dzikiej róży staje się luźniejszy przez co substancje aromatyczne oraz sok łatwiej przedostają się do roztworu. Dodaję cukier, wyciśnięty z cytryny sok, matkę drożdżową Madera i pożywkę dla drożdży.

    Pożywka dla drożdży
    Pożywka dla drożdży

    Pożywka jest to mieszanina różnych soli mineralnych, ułatwiających i przyspieszających rozwój drożdży. Jej stosowanie pozwala uniknąć chorób win .

    Wracając do przepisu  owoce wraz z dodanymi składnikami odstawiamy na okres pięciu tygodni w ciepłym zacienianym miejscu. Następnie obciągamy młode wino do czystego wyjałowionego balonu. Doprawiamy wino dolewając wodę i cukier pozostawiając do dalszej fermentacji. Kolejny etap wyrobu to obciąganie wina i dojrzewanie w ciemnym i chłodnym miejscu. Przedstawiona powyżej metoda jest pracochłonna i wymaga doświadczenia ? stosuję ją do wyrobu wina mocnego doprawionego na słodko. Jedyną wadą jest czas w jakim dojrzewania wino, który w moim przypadku to okres 5-6 lat.

    Wino z dzikiej róży przepis.

    Przedstawione powyżej  ogólne pokazują kolejne kroki jakim należy kierować się przy wyrobie wina z dzikiej róży. Dokładny przepis na wino z dzikiej róży mocne deserowe prezentuję poniżej. Nastaw na 50 litrów wina :

    20 kg owoców dzikiej róży
    drożdże winne Madera
    20 g pożywka dla drożdży
    12 kg cukru
    5 dużych cytryn
    30 l wody

    Zmiażdżone owoce zalewam gorącą wodą według proporcji 1 do 1 w naszym przypadku 20 litrów dosypuję cukier -8kg oraz  sok czterech z cytryny. Po ostudzeniu dodaję matkę drożdżową Madera i pozostawiam do fermentacji. Po pięciu tygodniach obciągam młode wino doprawiając je pozostałą ilością wody (10l) i cukru (4kg). Dalsze prace to typowe zabiegi jakie stosujemy przy wyrobie win. Po zakończaniu fermentacji i zlaniu z nad osadu wino dojrzewa w ciemnym i chłodnym miejscu 4-7 lat.

    Wino z dzikiej róży dojrzałe i odpowiednio przygotowane dorównuje winom gronowym lecz dla wytrawnych smakoszy jest najcenniejszym trunkiem.

    Wino z dzikiej róży
    Wino z dzikiej róży

    9 Komentarze

      • Tragedii nie ma ;-) Po prostu cukier został przerobiony przez drożdże na alkohol. Zrób syrop z cukru i wody i dodaj (wystudzony) do nastawu. Wino zacznie pracować po kilkunastu godzinach.

    1. w jakim celu mrozi się owoce dzikiej róży?
      podczas obróbki owoców pozbyć się wszystkich pestek czy też nic się nie stanie do momentu kiedy to nie zostaną zmiażdżone?

    2. Może zalewałeś owoce z pestkami i goryczka dostała sie do zacieru ? W przyszłosci proponuję wstawić owoce do zamrazarki, wyjmowac zamarzniete partiami przecinajac kazdy w połowie w i wydłubać pestki. U mnie wino z dzikiej róży nabrało smaku po około 3 latach a warto było czekać.

    3. Zrobiłem w 2010 moje pierwsze wino z dzikiej róży.Kilka innych win już robiłem. Zalałem wrzątkiem i dosłodziłem. Przed fermentacją był piękny smak i aromat. Po czterech miesiącach wino klarowne, ale smak jak dla mnie nieciekawy. Czy to się aż tak zmieni na dobre po 2-3 latach. Pytam bo miałem zrobić w tym roku 54l i nie wiem czy jest sens?

    4. mam pytanie odnośnie „materiału wyjściowego” tzn. owoce dzikiej róży, nie mam dostępu do odmiany z małymi owocami jak na zdjęciach, mam natomiast bardzo dużo owoców dzikiej róży o wielkich owocach (ok 3cm) przypomina odmianę „rosa rugosa”, jak pracować z takimi owocami, czy jest konieczne usunięcie pestek, mrożenie…będę wdzięczny za podpowiedzi.
      Pozdrawiam

      • Możesz zrobić tych owoców wino, wydaje mi się że możesz postępować tak jak napisałem w tym przepisie. Jednak zapisz wszystko dokładnie co i w jakich ilościach i po jakim czasie dodajesz do nastawu.
        Ja zawsze robiłem nie duży nastaw 15-20l spisywałem wszystko dokładnie. Jeśli wyszło dobre wino czy nalewka mnożyłem ilość składników według proporcji na większy nastaw 50-60l. Jeśli ci nie wyjdzie wino z dzikiej róży to trudno zawsze możesz przegotować i masz super bimber!
        Co do mrożenia to można o ile miejsca w zamrażarce masz sporo . Ja mam zawsze problem – żona uważa że lodówka jest jej …

    5. Witam,
      mam zamiar popełnić w tym roku wino z dzikiej róży, wiesz może gdzie w Łodzi można zebrać ją tak na balon 40L, a może masz jej nadmiar u siebie w ogrodzie?
      Po twoim opisie nabrałem wielkiej ochoty na to wino. U mnie już pracują 2 balony, z porzeczek 40L i z winogron 25L :)

      Pozdrawiam.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny