Netmak

    blog o modzie na Siebie

    img

    Sałatka Grecka – przepis na sałatkę grecką

    /
    /
    /
    1702 Odsłon

    Sałatka Horiatiki lub potocznie sałatka Grecka jak jest znana na całym świecie, czyli w dokładnym tłumaczeniu „sałatka wsi”, wywodząca się do znaczenia słowa „horiatiki” z języka greckiego. Jedną z ważniejszych rzeczy musimy zwrócić uwagę: to, co jest znane jako sałatka grecka gdzie indziej nie jest dokładnie to, co serwuje się w Grecji. Sałatka Grecka nie zawiera sałaty w jej pierwotnej formie a i ocet jest dodawany opcjonalne.

    Sałatka grecka
    Sałatka grecka – moja ulubiona

    Prawdziwa sałatka grecka jest przygotowywana z warzyw pokrojonych w plasterkach, pomidory ogórki ogórki kroimy w plasterki, siekanej czerwonej cebuli, kruszmy sera feta, szczypta Kalamaty oraz oliwki, całość przyprawia solą, oregano i dużą ilością greckiej oliwy z oliwek.

    Sałatka Grecka znajduje się w menu każdej restauracji w Grecji podaje się ją często w domach, zwłaszcza w sezonie letnim. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tej sałatki jest, wykorzystanie świeżych i dojrzałych owoców.

    W swoim przepisie postaram się pogodzić: oryginalny skład oraz sposób przygotowania z możliwościami jakimi dysponujemy w Polsce. Nie zmienię sposobu krojenia warzyw, oczywiście świeże warzywa (w zależności od pory roku) mogą być nie dostępne więc możemy korzystać z dobrodziejstw marketów. A zatem zabierzmy się do pracy.

    Proporcje składników sałatki greckiej:

    Do wykonania sałatki greckiej potrzebujemy 8 składników:

    • 6 dojrzałych pomidorów, grubo posiekane,
    • 3 ogórki, grubo posiekane,
    • 1 czerwona cebula, pokrojone w pierścienie,
    • 1 czerwona papryka, grubo posiekana,
    • 200g oliwek marynowanych,
    • 220g marynowana feta, grubo posiekane,
    • 1 łyżeczka suszonego oregano,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 125ml (1 / 2 szklanki) oliwy z oliwek,
    • 60ml (1 / 4 szklanki) octu.

    Sposób przygotowania sałatki greckiej.

    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, następnie kroimy. Pomidory czy ogórki pokrojone w różnej wielkości plastry mogą swoim smakiem dominować więc warto zachować proporcje. Połącz pomidory, ogórek, cebulę, paprykę, oliwki i feta w salaterce, dopraw przyprawami. Następnie wymieszaj olej i ocet w dzbanku. Tuż przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem. Wszystkie czynność nie powinny zająć nam więcej niż 15 do 20 minut.

    Drogie Panie liczę na wasze opinie i pomysły. Pozdrawiam Maciej.

    Jak użyteczny był ten post?

    Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

    Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

    Dotychczas brak głosów! Jako pierwszy oceń ten post.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Linkedin
    • Pinterest

    2 Komentarze

      • Odpowiedź jednoznaczna na Twoje pytanie jest dość trudna ze względu na to, że każdy może użyć składników w ilościach przybliżonych do podanych w przepisie. Poniżej przedstawię tabelę w, której będą kolejno podane wartości dla każdego składnika sałatki:

        Składnikigramaturabiałkotłuszczeweglowo.kalorie
        Feta light5076288
        Pomidor500018
        Ogórek500015
        Oliwki zielone2002021
        Oliwa z oliwek10010088
        Kapusta pekińska701017
        2508185217

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny