Netmak

    blog o modzie na Siebie

    img

    Wino z jeżyn

    /
    /
    /
    2868 Odsłon

    Jeżyny są jednym z najpopularniejszych surowców nie tylko winiarskich. Wino z jeżyn jest jednym z obowiązkowych win każdego działkowca.

    Składniki:

    • 2 kg jeżyn,
    • 1 kg cukru,
    • 5 g enzymu pektynowego,
    • 5 g kwasku cytrynowego,
    • 5 g pożywki dla drożdży,
    • opakowanie uniwersalnych drożdży winiarskich,
    • 2 tabletki pirosiarczanu potasu.

    Wykonanie:
    Na dobę przed planowanym sporządzeniem nastawu przygotowuję matkę drożdżową. Nazajutrz zrywam jeżyny myję, osuszam i przekładam do wiaderka. Następnie dodaję 2,3 l gotującej się wody. W międzyczasie przygotowuję syrop cukrowy. Do rondelka wlewam 0,5 l wody i wsypuję cukier. Całość mieszam i doprowadzam do wrzenia. Po rozpuszczeniu się cukru, powstały syrop wlewam do wiaderka. Mieszam. Całość odstawiam do ostygnięcia. Po obniżeniu się temperatury w wiaderku do 21 C mogę dodać pozostałe składniki, łącznie z matką drożdżową przygotowaną dzień wcześniej. Po dodaniu wszystkich składników, odstawiam wiaderko pod przykryciem w ciepłe miejsce na okres 96 godzin.

    W tym czasie codziennie mieszam zawartość wiaderka w celu rozbicia kożucha. Po upływie 4 dni przecedzam zawartość wiaderka przez nylonowy rękaw. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopełniam naczynie przegotowaną letnią wodą. Pamiętając o zostawieniu miejsca pod korkiem. Otwór gąsiora zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i wstawiam w ciepłe miejsce. Następuje fermentacja. Wstrząsając codziennie gąsiorem zapobiegam w ten sposób opadnięciu drożdży na dno gąsiora pod postacią osadu. Gdy fermentacja dobiegnie końca, próbuję wina. Jest ono teraz bardzo wytrawne, ale mętne. Pozostawiam je w spokoju na kilka dni, do momentu klarowania się wina. Gdy wino zacznie się klarować zlewam je i wsypuję rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasu w celu uniknięcia ponownej fermentacji.

    Po dodaniu tabletki, ponownie zatykam otwór naczynia korkiem i odstawiam je tym razem w chłodniejsze miejsce. Do momentu, aż proces fermentacji zakończy się. W przeciągu następnych dni wino będzie się klarowało. Ponownie pojawi się na dnie naczynia osad drożdżowy. Pamiętając o ty, że nie można młodego wina trzymać za długo z wytrąconym osadem, zlewam je za każdym razem i dopełniam przegotowaną letnią wodą. Drugą tabletkę dodaję w chwili ostatniego obciągu. Wyklarowane wino dojrzewa rok. Pamiętajmy aby miejsce, w którym będzie dojrzewało wino było miejscem chłodnym i ciemnym.

    Jak użyteczny był ten post?

    Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

    Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

    Dotychczas brak głosów! Jako pierwszy oceń ten post.

    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Linkedin
    • Pinterest

    Zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny