img

Czerwone wino gronowe

/
/
/
1395 Odsłon

Aby podnieść kwasowość wina dodaję pół łyżeczki octu winnego. Pomoże to w uzyskaniu odpowiedniego smaku.

Składniki:

  • 6 kg czerwonych winogron,
  • cukier kryształ,
  • drożdże typu „Burgund”,
  • ocet winny,
  • tabletki pirosiarczanu potasu,

Wykonanie:
Na samym początku przygotowuję matkę drożdżową według opisu na odwrocie drożdży. Umyte i osuszone winogrona obrywam z gałązek i wkładam je do wiaderka. Zasypuję owoce rozkruszoną tabletką pirosiarczanu potasu i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatam winogrona. Z uzyskanego soku robię odczyt z zawartości cukru w moszczu. Jeśli jego ciężar właściwy jest niż 1090, należy dodać cukru. Po dokonanym odczycie dodaję wcześniej przygotowaną matkę drożdżową.

Wiaderko przykrywam i odstawiam na około 10 dni. W międzyczasie mieszam zawartość wiaderka dwa razy dziennie czuwając nad prawidłowym przebiegiem fermentacji. Po upływie 10 dni fermentujący moszcz przecedzam za pomocą nylonowego rękawa i praski oraz lejka bezpośrednio do gąsiora. Gdy całość już przecedziłam, dolewam przegotowanej wody pod korek. Otwór naczynia zatykam gumowym korkiem z rurką fermentacyjną, wypełnioną do połowy wodą. Naczynie ustawiam w ciepłym miejscu gdzie zachodzi dalszy proces fermentacji. Po jej zakończeniu zlewam wino znad wytrąconego się osadu.

Czynność powtarzam co 10 tygodni. Dodatkowo po każdym zlaniu wina dodaję rozgniecioną tabletkę pirosiarczany potasu. Gdy zachodzi taka potrzeba dolewam wody pod korek. Całkowicie sklarowane wino przelewam do butelek, w których leżakuje rok albo i dłużej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny