Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

Jak i ile schudnąć w ciągu miesiąca tygodnia – przygotowanie do diety
Strona główna / Kulinarny kącik / Jak i ile schudnąć w ciągu miesiąca tygodnia – przygotowanie do diety

Jak i ile schudnąć w ciągu miesiąca tygodnia – przygotowanie do diety

/
Jak schudnąć
Jak schudnąć

Zdrowe chudnięcie nie wymaga rygorystycznego przestrzegania ścisłej diety. Wystarczy jedynie w rozsądny sposób się odżywiać, a więc ograniczyć ilość i ustalić właściwy dobór pokarmów spośród bogatej oferty produktów żywnościowych. Podane dalej liczby mają na celu uświadomienie nam, jaka jest konsumpcja współczesnego człowieka:

  • przeciętnie człowiek spożywa w ciągu życia około 100 000 posiłków,
  • w ciągu miesiąca osoba dorosła zjada i wypija tyle, ile sama waży,
  • w ciągu życia człowiek spożywa od 60 do 70 t żywności i napojów.

Nasi przodkowie nie tak dawno, bo jeszcze przed 100 laty, odżywiali się znacznie racjonalniej niż my. Obecnie jemy:

  • 70% mniej zbóż (mimo dużego wyboru płatków śniadaniowych),
  • 90% mniej produktów pełnoziarnistych,
  • 50% mniej węglowodanów,
  • 70% mniej substancji balastowych (błonnika).

Mniejsze spożycie przedstawionych produktów wyrównujemy, zjadając:

  • 40% tłuszczów (przed 100 laty 30%),
  • 65% białka zwierzęcego (dawniej 20%),
  • 100% więcej cukru.

Nic więc dziwnego, że duży procent społeczeństwa cierpi na wiele schorzeń wywołanych niewłaściwym żywieniem. I tak stwierdzono, że:

  • prawie 100% ludzi cierpi na próchnicę,
  • 30-50% ma nadwagę,
  • około 30% choruje na reumatyzm,
  • 10-20% ma nadciśnienie tętnicze,
  • 12% choruje na wole,
  • 10% cierpi na kamicę żółciową,
  • 5-9% ma podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi (dna),
  • 3-5% cierpi na cukrzycę.

Większość z nas, oczywiście, zdaje sobie sprawę z tego, że nadwaga szkodzi zdrowiu. Dlatego właśnie diety odchudzające cieszą się tak wielkim powodzeniem, szczególnie zaś takie, które „gwarantują” szybką utratę wielu zbędnych kilogramów.

Do jakiego typu należymy?

Na budowę ciała, oprócz wagi, wpływają m.in. takie czynniki, jak:

  • wzrost,
  • budowa kości,
  • udział tłuszczu.

Ważna jest przy tym nie tylko ilość odłożonego tłuszczu, ale też miejsce, w którym się on gromadzi.

Cudowne diety na dłuższą metę nie zdają egzaminu

„3 kilogramy w 7 dni!”
lub jeszcze lepiej „Codziennie 1 kilogram!”

W takie nagłówki zaopatrywane są kolejne diety cud. Ich prawdziwość jednak wielce wątpliwa; nie tylko z powodu indywidualnej reakcji organizmu na określoną dietę, ale też dlatego, że jest niemożliwością, aby warstwa tłuszczu nagromadzona przez wiek lat na brzuchu i biodrach zniknęła w ciągu paru dni, Znacznie gorsze jest jednak to, że takie diety są niebezpieczne dla zdrowia,

Stosując się do zaleceń diety na pewno schudniemy, ale spadek wagi w tak krótkim czasie polega jedynie na utracie dużej ilości wody, a nie tłuszczu. Nawet podczas diety zerowej, polegającej na tym, że nie przyjmuje się żadnych posiłków, a tylko pije wodę mineralną i herbatkę ziołową, można w ciągu tygodnia stracić jedynie 3 kilogramy. W tym wypadku również traci się jedynie wodę, gdyż tkanka tłuszczowa rozkłada się znacznie wolniej. Organizm bowiem stopniowo i bardzo oszczędnie zużywa swoje żelazne rezerwy. Dlatego stosując drakońskich diet nie prowadzi do sukcesu. Są one też ryzykowne dla zdrowia, gdyż opierają się na jednostronnym sposobie żywienia. Organizm traci wówczas takie cenne składniki, jak witaminy czy związki mineralne. Prowadzi to do poważnych objawów niedoborowych, które występują głównie wtedy, gdy diety są często powtarzane lub gdy organizm jest im poddawany przez dłuższy okres.

Tylko powolne odchudzanie daje trwały efekt!
Niestety, nie możemy zaproponować Czytelnikom nic innego, jak tylko powolne dążenie do celu. Tylko bowiem taka metoda gwarantuje trwały efekt. Możemy jednak zapewnić, że dzięki zrównoważonemu żywieniu nie będziemy musieli z niczego rezygnować, a i tak osiągniemy szczupłą sylwetkę. Od czasu do czasu możemy nawet pozwolić sobie na zjedzenie ulubionych smakołyków, co w innych dietach jest surowo zabronione. Oczywiście, musimy ograniczyć do minimum robienie sobie takich przyjemności, a nie, jak dotychczas, zajadać się smakołykami do upadłego. Tak więc raz na jakiś czas nie musimy odmawiać sobie zjedzenia kawałeczka czekolady lub wypicia lampki wina. Warunek jest jeden:  należy robić to z umiarem!

Podstawowa zasada osiągnięcia optymalnej indywidualnej masy ciała

Jak już wcześniej wyjaśniliśmy, nie wszyscy mogą mieć idealną figurę i wcale nie musimy dążyć do jej osiągnięcia. Pomyślmy raczej o tym, żeby stopniowo, bez gwałtownych skoków, uzyskać taką wagę, z którą będziemy dobrze się czuli. Tracąc kilogram po kilogramie nie będziemy się dręczyli, głodzili ani też bezustannie sprawdzali w tabelach, ile kalorii wolno nam zjeść. Wystarczy tylko, byśmy żywili się zdrowo i racjonalnie.

Zdrowa zasada. jakiej powinniśmy przestrzegać, to utrata dwóch kilogramów w ciągu miesiąca.

Ludzie młodzi i zdrowi (lub nieco starsi, ale cieszący się dobrym zdrowiem) mogą sobie pozwolić na zrzucenie jednego kilograma w ciągu tygodnia. Jeśli jednak przeżyliśmy już nieco więcej lat, a do tego nie jesteśmy zupełnie zdrowi, to wystarczy, aby utrata wagi wynosiła 500-1000 g w ciągu miesiąca.

Zasada ta nie obowiązuje, jeśli na przykład w okresie świąt, weekendu połączonego z obżarstwem lub wakacji przybędzie nam szybko 2 kilogramy. Możemy je równie szybko stracić, stosując przez 2-3 dni dietę winogronową.

Organizm sam wie, czego potrzebuje
Nauczmy się rozpoznawać potrzeby własnego organizmu i odróżniać uczucie głodu od chęci sięgnięcia po coś do zjedzenia lub wypicia. Wszystkie dane informujące nas o ilości kalorii, które możemy spożyć bez przybierania na wadze, należy traktować jedynie orientacyjnie. Każdy bowiem organizm inaczej wykorzystuje spożyty pokarm. Procesy trawienia mogą więc przebiegać szybciej lub wolniej, a pokarm może być trawiony mniej lub bardziej dokładnie. Na pewno wśród naszych znajomych jest osoba bardzo szczupła, która potrafi jeść jak maszyna. Widocznie jej organizm przerabia pokarm w sposób zupełnie odmienny niż nasz. O tym, w jaki sposób organizm wykorzystuje pokarm, dowiemy się w następnym artykule.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny