Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

Strona główna / Domowe alkohole / Przepisy na nalewki / Jałowcówka ( Borowiczka )

Jałowcówka ( Borowiczka )

/

Na 1,5 litra:

  • 60 g owoców jałowca,
  • 5 g owoców kolendry,
  • 0,75 l spirytusu 96 %,
  • 200 g cukru,

Przygotowanie:
Owoce kolendry i jałowca rozgniatam za pomocą widelca. Tak przygotowane owoce na chwilę odstawiam. Do rondelka wsypuję cukier i wlewam 0,75 litra wody. Całość doprowadzam do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Po zagotowaniu się wody i rozpuszczeniu cukru dodaję rozgniecione owoce jałowca i kolendry. Całość przykrywam i gotuję około 20 minut na małym ogniu. Po około 20 minutach zestawiam rondelek z ognia i studzę. Gdy wywar jest już wystudzony przelewam go do słoja, zakręcam i odstawiam na 5 dni. Po pięciu dniach całość przecedzam przez gazę. Po przelaniu nalew zalewam spirytusem, mieszam i odstawiam w ciemne i chłodne miejsce na około 6 miesięcy. W tym czasie staram się mieszać słojem. Po upływie pół roku jałowcówkę przecedzam raz jeszcze i przelewam do czystych ciemnych butelek.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny