Nalewka z czarnej porzeczki – przepis

Nalewka z czarnej porzeczki – przepis

/
/
/
5640 Odsłon

Wyśmienity trunek do ciast, deserów i kawy, który na pewno zaskoczy waszych gości do pyszna nalewka z czarnej porzeczki. Wiem bo wiele razy podawałem nalewkę przy różnych okazach. Nalewka smakuje najlepiej jak sami ją wykonamy. Przepis jest prosty a przygotowanie nie zabiera dużo czasu i funduszy.

Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z porzeczek ma ciemny czerwony ( prawie czarny ) kolor jest gęsta i słodka. W smaku oczywiście dominują czarne porzeczki ale gdy dodamy odrobinę miodu ( polecam lipowy ) bukiet staje się o wiele bogatszy. Do produkcji możemy użyć spirytusu lub dobrej jakości bimber

Zacznijmy więc przygotowana potrzebne nam będą naczynia najlepiej szklane balon 5-10L, cukier, woda i najważniejsze czarne porzeczki. Latem gdy owoców jest pod dostatkiem ich cena nie jest wysoka możemy kupić na rynku świeże porzeczki.

Pozbywamy się liści i szypułek, owoce płuczemy i suszymy na czystej ściereczce. Następnie porzeczki wsypujemy do balona i zalewamy spirytusem lub bimbrem (max 70%). Balon umieszczamy w zacienionym miejscu na okres 4-5 tygodni. Możemy co jakiś czas zamieszać zawartość balonu – wystarczy raz na dwa dni. Alkohol wydobędzie z porzeczek najbardziej aromatyczne związki. Po tym czasie należy zlać nalewką do czystego balona, można wykorzystać jałową gazę jako filtr.

Porzeczki oczywiście możemy wykorzystać do ciast itp

Dosładzanie – to ważny etap. Odpowiednio dobrana ilość cukru i wody zapewni nam moc oraz smak. Nalewka z czarnych porzeczek jest w moich zbiorach szczególnie cennym trunkiem. Dlatego przy przygotowaniu wody z cukrem postępuję nieco inaczej niż przy pozostałych przepisach. Do garnka wlewam odmierzoną część wody i podgrzewam. Dodaję stopniowo cukier. Gdy woda z cukrem zaczyna wrzeć przykręcam płomień tak aby utrzymać minimalne wrzenie – na powierzchni możemy zaobserwować szumowiny!!! Cukier dostępny w sklepach jest brudny i zanieczyszczony! Zbierając z powierzchni pianę oczyszczamy nasz roztwór. Po zebraniu szumowin pozostawiam do wystygnięcia i dolewam do balona z nalewką.

Nie dolewaj gorącego roztworu do balona – balon z nalewką może pęknąć!

Nasza nalewka prawie jest gotowa. Teraz nadszedł czas na leżakowanie – minimum 5 tygodni choć im dłużej tym lepiej.

Proporcje:

  • 2kg dojrzałej czarnej porzeczki
  • 1L spirytusu lub bimber 70%
  • 0,5 cukier
  • 0,4L woda

6 Komentarze

  1. Godne polecenia, jednakże nie lubię się babrać w obieranie porzeczki, z szypułek :/ , nie można dodać po prostu soku z czarnej porzeczki (bądź nektaru) Pińczowskiego, dodać cukru do smaku, spirytusu itp. i zalać do butelek?

  2. Pogoda w tym roku sprzyja owocom … może nie wszystkim. Orzecha całkowicie zmarzł i raczej orzechówki jak co roku nie zrobię. Jednak czarna porzeczka ma się dobrze. Zrobiłem już 15l wina z czarnych porzeczek i mam jeszcze w planie nalewkę. Ile wyjdzie nalewki z czarnej porzeczki biorąc pod uwagę proporcje podane w tym przepisie?

    • Rzeczywiście z orzechem jest w tym roku kiepsko … Co do Twojego pytania to ja otrzymuję z 4kg porzeczek około 5l nalewki. Jeśli zastosujesz proporcje z przepisu powinno Ci wyjść +- 2,5l nalewki.

  3. Robiłem nalewkę z czarnej porzeczki w bardzo podobny sposób w ubiegłym roku. Powiedzmy tak: pierwsze zlewanie, doprawianie i czas odstawienia około 2 miesięcy – rewelacja. Potem zasypałem owoce cukrem i po kilku dniach doglądania i wstrząsania jak wypuściły ponownie sok zalałem wódką. No… mało smaczna bo owoce oddały fetor bimbru, którego użyłem do zalewania pierwotnego. Nie zmienia to faktu, że da się wypić :P.

  4. Nalewkę zrobiłem zgodnie z tym przepisem. Musze powiedzieć, że jestem bardzo ciekawy efektów. W sumie to kupiłem 10kg czarnej porzeczki. 5kg zużyłem na wino a pozostałe 5 wykorzystałem na nalewkę. Zajrzę jeszcze na ten przepis i powiem co ciekawego wyszło.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny