Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

Nalewka z jarzębiny

/

Na 2,2 litra:

  • 2 kg jarzębiny,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 2,5 l wódki czystej 45 %,


Przygotowanie:

Pierwsze przymrozki to najlepszy czas na zbieranie jarzębiny potrzebnej do przygotowania nalewki. Chyba, że nie chcemy czekać do przymrozków, możemy ją zerwać wcześniej i zamrozić. Mając na uwadze, że jarzębina zerwana wcześniej może przebywać w zamrożeniu około 10 – 12 godzin. Zamrożoną dzień wcześniej jarzębinę rozmrażam. Po rozmrożeniu układam ją na blasze i wkładam do piekarnika. Ma to na celu podsuszenie owoców jarzębiny i pozbyciu się niechcianej goryczki. Optymalna temperatura to 50 stopni C. Zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie się i przywarcie owoców jarzębiny do blachy. A nie o to nam chodzi. Podsuszoną jarzębinę przesypuję do szklanego naczynia, dodaję suszone śliwki i całość zalewam wódką. Naczynie odstawiam w ciepłe miejsce na około 3 miesiące. Po upływie wyznaczonego czasu całość przelewam przez gazę lub bibułę i rozlewam do butelek.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny