Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img
Strona główna / Domowe alkohole / Nalewka z jeżyn – przepis na domową jeżynówkę

Nalewka z jeżyn – przepis na domową jeżynówkę

Nalewka z jeżyn nie należy do trudnych w przygotowaniu a smakiem nie odbiega od nalewki z pigwy czy czarnej porzeczki. Dojrzałe jeżyny w smaku są kwaskowate ale można doszukać się i słodkich doznań, owoce są soczyste takie właśnie są najlepszym materiałem na nalewkę. Przepis i sposób wykonania jest prosty a efekt końcowy za każdym razem ten sam – doskonały. Więc jeśli mamy możliwość kupienia lub zerwania we własnym ogrodzie świeżych jeżyn zaczynamy!

Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn

Przepis na nalewkę z jeżyn

Prezentację zacznę od przedstawienia potrzebnych do nalewki składników. Tak wiec na 2,5l nalewki potrzebować będziemy:

  • jeżyny 1kg
  • spirytus / bimber (70%) 0,5l
  • woda lL
  • cukier 0,5kg

Pracę nad przygotowaniem nalewki należy podzielić na dwa etapy: przygotowanie syropu i maceracja jeżyn. Ale po kolei świeżo zerwane owoce płuczemy rozkładamy na ściereczkę i czekamy kilka minut aż obciekną. Następnie wsypujemy owoce do czystego słoja i zalewamy spirytusem lub bimbrem.

Optymalna moc alkoholu do produkcji nalewek nie powinna być większa niż 70%. Przy większych stężeniach alkohole działają jak silne rozpuszczalniki, mogą w ten sposób wydobyć z owoców więcej substancji niż jest to nam potrzebne.

Tradycyjnie słój pozostawiam w ciepłym miejscu na okres 2 do 3 tygodni. Warto dwa razy w tygodniu zamieszać jego zawartością. Kiedy czas maceracji dobiega końca zlewamy naciąg do czystego naczynia, jeżyny wsypujemy do głębokiego słoika i czekamy aż alkohol zleci do końca. Przed dodaniem syropu warto przefiltrować naciąg wykorzystując jałowe gazy.

Jeżyna
Jeżyna

Czas przygotować syrop. Do naczynia wlewny odmierzoną porcję wody podgrzewamy i wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. W cukrze jest tyle … zresztą przekonacie się Państwo sami. Ostudzony syrop wlewny do naczynia z nalewką, mierzmy i odstawiamy na okres 4 do 5 tygodni. Po tym czasie możemy zleć znad osadu nalewkę i rozlać klarowny trunek do butelek. Proste? Nalewka z jeżyn z czasem stanie się w smaku bardziej łagodna więc warto poczekać.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

2 Komentarze

Pozostaw odpowiedź netmak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny