Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img
Strona główna / Domowe alkohole / Przepisy na nalewki / Orzechówka – Nalewka z orzechów włoskich

Orzechówka – Nalewka z orzechów włoskich

/

Wielokrotnie poruszany na tej stronie wątek przepisów na różne nalewki i wina chciałbym wzbogacić przepisem na orzechówkę czyli nalewkę z orzechów w włoskich. Dla osób, którzy mieli przyjemności spróbować ten trunek nie muszę reklamować jej smaku i właściwości. Powiem tylko tyle, że sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani umiejętności. Potrzebne są orzechy włoskie – świeże najlepiej prosto z drzewa, spirytus lub mocny bimber (70%).

Orzechówka nalewka z orzecha włoskiego
Orzechówka nalewka z orzecha włoskiego

Orzechy włoskie zrywamy na przełomie czerwca i lipca – najlepiej nadają się ze względu na właściwości lecznicze oraz ze względu na ich późniejsze rozdrobnienie. Zebrane orzechy dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Po osuszeniu kroimy na drobne kostki ( orzech na pół i połówki jeszcze na ćwiartki ), czynność ta powinna być wykonana w rękawiczkach młode i świeże orzechy pozostawią na wiele dni brązowe ślady, których trudno będzie się pozbyć.

Pokrojone orzechy umieszczam w butelkach i zalewam spirytusem lub bimbrem (70 %). Pozostawiam na kilka tygodni 8-10 w suchym, zaciemnionym miejscu. Po kilku dniach możemy zaobserwować zmianę koloru na zielony, z czasem jednak nalewka zmieni się na kolor ciemno brązowy. Dalsze prace mogą rozwijać się w dwóch kierunkach. Albo zlewamy nalewkę i mamy wysokiej jakości wódkę, albo pozostawiamy nalew w spokoju jako uzupełnienie domowej apteczki.

Orzechówka nie tylko jest dobrą wódką ale i doskonałym środkiem pomagającym w dolegliwościach żołądkowych. 50 – 100 ml nalewki z orzecha pomaga w bólach brzucha, biegunkach i w innych podobnych sytuacjach. Warto zatem odłożyć kilka butelek na takie sytuacje.

W pierwszym wariancie do orzechówki możemy dodawać ziół i przypraw (cynamonu lub goździki) by nadać głębszy bukiet jednak ja preferuję czysty wyciąg z owoców. Nie, którzy tak robią ponieważ smak samej orzechówki jest lekko gorzkawy – mnie to nie przeszkadza.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

1 Komentarze

  1. Dzięki temu specyfikowi mogę dobrze funkcjonowac leczę nim wrzody, które po 20tu latach odnowiły się po zastosowaniu leków na cukrzycę. Apteki nie wytwarzają już targezyny i pozostaliśmy praktycznie bez pomocy. To też ten specyfik jest naszą działającą, w przeciwieństwie do niektórych leków, deską ratunku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny