Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img
Strona główna / Kulinarny kącik / Przepis na chleb Irlandzki

Przepis na chleb Irlandzki

/

Czas lata szybko mija, tak szybko że nie zauważyłam jak bardzo zaczyna mi brakować smaków, które poznałam podczas urlopu. Pierwszy tydzień spędziłam z wizytą u siostry w Irlandii. Po dwóch latach nareszcie mogłyśmy porozmawiać o wielu … Pośród przysmaków, które miałam okazję spróbować duże wrażenie zrobił na mnie chleb irlandzki. W odróżnieniu od naszego tradycyjnego chleba chleb irlandzki wyrabiamy bez użycia drożdży. Do smaku trzeba się jednak przekonać. Więc jeśli mamy chwilę czasu i chcemy poznać nowe oblicze jakie ukaże chleb domowy zaczynamy.

Chleb Irladzki
Chleb Irladzki

Przepis na chleb Irlandzki.

Prezentowane proporcje wystarczą na 1 bochenek chleba. Nie polecam jednak przygotowywać większej ilości tego chleba najlepiej smakuje jak jest świeży, po dwóch dniach traci swój zachwycający smak.

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła, zimne – pokroić na małe kawałki
  • 1,5 szklanki maślanki

Pierwsze kroki przy wyrobie chleba to przesianie mąki, którą będziemy używać do wyrobu chleba. Odmierzyłam zatem po dwie szklanki zwykłej i razowej mąki pszennej. Dokładnie wymieszałam i jeszcze raz przesiałam na sitku do mąki.

Dokładnie przesiewamy mąkę
Dokładnie przesiewamy mąkę

Następnie dodałam maślankę, sól i sodę, przygotowane wcześniej masło i wyrabiam ciasto. Kiedy wszystkie składniki zostały dokładnie połączone, uformowałam okrągły bochenek, mokrym możemy uczyniłam znak krzyża na jego powierzchni (nacięcie na głąbowatość 1-2 cm.)

Piekarnik powinien osiągnąć temperaturę 220-230 C więc warto trochę wcześniej pomyśleć o jego rozgrzaniu. Piekarnik rozgrzewamy zanim przystąpimy do pracy.

Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 30-35 min. Osobiście uwielbiam zarumienioną i chrupiącą skórkę Państwo możecie sami zdecydować o stopniu wypieczenia. Jeśli pukamy w dno chleba i słyszymy pusty dźwięk jest to dla nas sygnał, że chleb dobrzenie wypiekł i możemy wyjąć go z piekarnika.

Wypieczony bochenek chleba
Wypieczony bochenek chleba

Chleb najlepiej smakuje mi z serami, wędliną i dżemem wiśniowym. A państwu? Czekam na Twoją opnię.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny