img

    Przepis na wino z rodzynek

    /
    /
    /
    5007 Odsłon
    Wino z rodzynek
    Rodzynki

    Wino rodzynkowe mocne.

    Nastaw:

    • 2,5 kg rodzynek,
    • 10l roztworu wody o zawartości 2 kg cukru,
    • 20ml soku z cytryny

    Odmierzamy 8l wody, w której rozpuszczamy 1kg cukru, 3g pożywki dla drożdży. Starannie wypłukane rodzynki rozdrabniamy i zalewamy przygotowaną wcześniej wodą. Dodajemy ok. 20 ml soku z cytryny. Do nastawu o tem. około 250C. dodajemy matkę drożdżową ( drożdże Tokay, Madera ) i poddajemy fermentacji. Po upływie tygodnia sprawdzamy Balling nastawu. Jeżeli wynik jest wysoki dodajemy brakującą ilość wody ( 2l ) z rozpuszczonym cukrem ( 0,5kg ). Po zakończeniu fermentacji głównej młode wino zlewamy z nad osadu i pozostawiamy do dalszej fermentacji. W okresie pierwszego roku obciąg wina należy powtórzyć dwukrotnie.

    Wino rodzynkowe stołowe.

    Przy wyrobie wina stołowego postępowanie zbliżone jest do przedstawionego powyżej z tym, że zmienia się ilość składników.
    Nastaw:

    • 1kg rodzynek,
    • 10l roztworu wody o zawartości 1,5 kg cukru,
    • 20ml soku z cytryny

    8 Komentarze

    1. No ja właśnie wczoraj nastawiłem sobie wino z rodzynek z dodatkiem pół kilograma miodu gryczanego- zobaczymy co z tego wyjdzie. A jako, że podgrzewałem mieszankę rodzynek, miodu, wody i cukru nabrało pięknego kolorku – taki trochę jak dobry miód pitny. Nawet już bardzo przyjemny zapaszek zaczyna się ulatniać z gąsiorka ;-)

    2. Dobrze że istnieją jeszcze ludzie, którzy dzielą się swoją wiedzą i umiejętnościami. Wino pracuje już trzeci miesiąc zobaczymy, zobaczymy … Na razie rodzynki napęczniały i powstał niewielki kożuch

    3. Koniecznie muszę wypróbować przepis na wino z rodzynek. Brzmi dziwnie choć rodzynki to nic innego jak wysuszone winogrona. Ciekawe czy wyjdzie

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny