Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img
Strona główna / Domowe alkohole / Wino agrestowe, przepis na wino z agrestu

Wino agrestowe, przepis na wino z agrestu

/

W tym roku wszystko wskazuje na to, że agrestu nie braknie. Słoneczna i wilgotna wiosna, ciepłe lato sprawiają że owoce są słodkie i zdrowe. Cieszę się ponieważ w ubiegłym roku wino z agrest dosłownie w symbolicznej ilości zasiliło moje zbiory. Agrest jest owocem, które swoimi właściwościami smakowymi zbliżony jest do smaku owoców winogron. Ma zbliżoną kwasowość a co najważniejsze pośród naszych polskich owoców zawiera chyba największą ilość cukru. Wino wychodzi naprawdę smaczne, szczególnie słodkie i pół słodkie.

Przepis na wino z agrestu nie należy do łatwych ale i trudny nie jest. Ponieważ osobiście uwielbiam wino półsłodkie przedstawię właśnie taki przepis. Najpierw tytułem wstępu kilka słów wyjaśnień i przydatnych informacji. Agrest zrywam w momencie kiedy nie jest jeszcze do końca dojrzały. Owoce są w smaku wyraźnie kwaśne, dokładnie myję a następnie dowolną metodą agrest trzeba zmiażdżyć potem zalewam owoce wodą z rozpuszczonym cukrem (3 litry wody około 2kg na 5kg agrestu).

Przepis na wino agrestowe
Przepis na wino agrestowe

Pozostawiam na 3 dni. W tym czasie przygotowuję matkę drożdżową (Tokay). Agrest w tym czasie zacznie fermentować zachodzi tzw. fermentacja w miazdze. Proces ten ułatwia tłoczenie moszczu, możemy zwiększyć wydajność. A zatem po upływie 3 dni wlewam do wyciskarki do owoców agrest i zaczynam tłoczenie. Moszcz przelewam do czystego balona, dodaję wodę, cukier, przygotowaną wcześniej matkę drożdżowa.Jeśli użyte naczynia były czyste, agrest dobrze umyty wino powinno łato i intensywnie fermentować. Pozostawimy zatem balon na okres fermentacji burzliwej w ciemnym ale ciepłym miejscu do pierwszego obciągu.

Proporcje na wino agrestowe półsłodkie.

Wino agrestowe nastaw na 10l:

  • 6 kg świeżych kwaskowatych owoców agrestu,
  • 5 kg cukru,
  • 5 litry wody,

Jeśli użyjemy dojrzałych owoców należy na każdy kilogram agrestu dodać sok z 1 cytryny.

W przepisach, które dotychczas umieściłem omawiałem już sposób przygotowania wody oraz matki drożdżowej.

Proporcje na wino agrestowe słodkie.

Wino agrestowe nastaw na około 10l:

  • 6 kg świeżych kwaskowatych owoców agrestu,
  • 7 kg cukru,
  • 6 litry wody,

Postępujemy identycznie jednak cukier będziemy dodawać w dwóch porcjach. Do nastawu na samym początku dodajemy 5kg rozpuszczony w 3 litrach wody (jak się nie da rozpuścić trzeba trochę podgrzać). Kolejną porcję czyli 2kg rozpuszczam w 2l wody i dodajemy po pierwszym obciągu.

Pozostaje mi życzyć Państwu powodzenia i smacznych wyrobów a zatem powodzenia. Zachęcam do umieszczania opinii i komentarzy na temat mojego przepisu. Dziękuję za uwagę.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny