img

    Wino agrestowe, przepis na wino z agrestu

    /
    /
    /
    4916 Odsłon

    W tym roku wszystko wskazuje na to, że agrestu nie braknie. Słoneczna i wilgotna wiosna, ciepłe lato sprawiają że owoce są słodkie i zdrowe. Cieszę się ponieważ w ubiegłym roku wino z agrest dosłownie w symbolicznej ilości zasiliło moje zbiory. Agrest jest owocem, które swoimi właściwościami smakowymi zbliżony jest do smaku owoców winogron. Ma zbliżoną kwasowość a co najważniejsze pośród naszych polskich owoców zawiera chyba największą ilość cukru. Wino wychodzi naprawdę smaczne, szczególnie słodkie i pół słodkie.

    Przepis na wino z agrestu nie należy do łatwych ale i trudny nie jest. Ponieważ osobiście uwielbiam wino półsłodkie przedstawię właśnie taki przepis. Najpierw tytułem wstępu kilka słów wyjaśnień i przydatnych informacji. Agrest zrywam w momencie kiedy nie jest jeszcze do końca dojrzały. Owoce są w smaku wyraźnie kwaśne, dokładnie myję a następnie dowolną metodą agrest trzeba zmiażdżyć potem zalewam owoce wodą z rozpuszczonym cukrem (3 litry wody około 2kg na 5kg agrestu).

    Przepis na wino agrestowe
    Przepis na wino agrestowe

    Pozostawiam na 3 dni. W tym czasie przygotowuję matkę drożdżową (Tokay). Agrest w tym czasie zacznie fermentować zachodzi tzw. fermentacja w miazdze. Proces ten ułatwia tłoczenie moszczu, możemy zwiększyć wydajność. A zatem po upływie 3 dni wlewam do wyciskarki do owoców agrest i zaczynam tłoczenie. Moszcz przelewam do czystego balona, dodaję wodę, cukier, przygotowaną wcześniej matkę drożdżowa.Jeśli użyte naczynia były czyste, agrest dobrze umyty wino powinno łato i intensywnie fermentować. Pozostawimy zatem balon na okres fermentacji burzliwej w ciemnym ale ciepłym miejscu do pierwszego obciągu.

    Proporcje na wino agrestowe półsłodkie.

    Wino agrestowe nastaw na 10l:

    • 6 kg świeżych kwaskowatych owoców agrestu,
    • 5 kg cukru,
    • 5 litry wody,

    Jeśli użyjemy dojrzałych owoców należy na każdy kilogram agrestu dodać sok z 1 cytryny.

    W przepisach, które dotychczas umieściłem omawiałem już sposób przygotowania wody oraz matki drożdżowej.

    Proporcje na wino agrestowe słodkie.

    Wino agrestowe nastaw na około 10l:

    • 6 kg świeżych kwaskowatych owoców agrestu,
    • 7 kg cukru,
    • 6 litry wody,

    Postępujemy identycznie jednak cukier będziemy dodawać w dwóch porcjach. Do nastawu na samym początku dodajemy 5kg rozpuszczony w 3 litrach wody (jak się nie da rozpuścić trzeba trochę podgrzać). Kolejną porcję czyli 2kg rozpuszczam w 2l wody i dodajemy po pierwszym obciągu.

    Pozostaje mi życzyć Państwu powodzenia i smacznych wyrobów a zatem powodzenia. Zachęcam do umieszczania opinii i komentarzy na temat mojego przepisu. Dziękuję za uwagę.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny