Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img

Wino agrestowe

/

Jest to jedno z moich ulubionych win. Wino agrestowe ma niepowtarzalny smak i barwę, którą osiągniemy używając w przepisie tylko zielonego agrestu.

Składniki:

  • 2,30 kg zielonego agrestu,
  • 5 g mieszanki kwasów: winnego i cytrynowego,
  • 5 g enzymu pektynowego,
  • 5 g pożywki dla drożdży,
  • Przygotowane drożdże winiarskie typu „Chablis”,
  • 700 g cukru,

Wykonanie:
Jak już wspomniałam na samym początku, do przygotowania tego wina należy użyć całkiem zielonego agrestu. Wino dojrzewa długo ale jego smak i barwa jest warta tego oczekiwania. Jeśli lubicie wina wytrawne, białe to szczególnie polecam ten przepis na takie wino.
W tym wypadku na samym początku przygotowujemy odpowiednio wcześniej matkę drożdżową. Gdy agrest jest już dostatecznie duży, ale jeszcze nie jest dojrzały zrywam około 2,3 kg. Następnie myję go, osuszam i usuwam „wąsiki”. Umyty i oczyszczony agrest wkładam na dobę do zamrażarki w celu lepszego rozdrobnienia niedojrzałego i twardego agrestu. Po upływie 24 godzin odmrażam zamrożony agrest, następnie przekładam go do wiaderka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniam go. Po rozgnieceniu owoców wsypuję cukier i wlewam gotującej się wody w ilości 2,25 l. Wszystko ze sobą mieszam do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru. Aby dodać kolejne składniki nastaw powinien mieć odpowiednią temperaturę. Najlepsza temperatura to 21 C. Po uzyskaniu takiej temperatury dodaję następne składniki. A są nimi pożywka dla drożdży, enzym pektynowy i matka drożdżowa przygotowana wcześniej. Następni przykrywam i odstawiam wiaderko na okres 5 dni. Oczywiście nie zapominam o codziennym zamieszaniu w wiaderku. Po pięciu dniach zawartość wiaderka przecedzam i przelewam do szklanego naczynia. Naczynie dopełniam letnią wodą przelewając nią zmiażdżone owoce agrestu. Następnym krokiem jest zamknięcie otworu gumowym korkiem z rurką fermentacyjną i odstawieniem gąsiora w miejsce, w którym będzie zachodziła fermentacja. Po zakończeniu się fermentacji i wyklarowaniu się wina zlewam je znad osadu. Ale zanim to nastąpi upewniam się, że barwa wina jest krystalicznie przezroczysta. Wino agrestowe dojrzewa długo, bo rok, ale wart jest czekać na to wino.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny