Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img

Wino imbirowe

/

Wino imbirowe podane zimą na ciepło, smakuje najlepiej. Przepis na półwytrawne, białe wino stołowe.
Składniki:

  • 75 g świeżego korzenia imbiru,
  • 450 g pokrojonych sułtanek,
  • 1 kg bananów,
  • 1,1 kg cukru,
  • 5 g kwasku cytrynowego,
  • 5 g pożywki dla drożdży,
  • 5 g enzymu pektynowego,
  • uniwersalne drożdże winiarskie do białego wina,
  • tabletka pirosiarczanu potasowego,

Wykonanie:
Przed przystąpieniem do wyrobu wina sporządzam matkę drożdżową według przepisu na odwrocie opakowania drożdży. Następnie do wiaderka wkładam pokrojone rodzynki, cukier oraz połamany korzeń imbiru. Całość zalewam 2,8 l wrzącej wody i wszystko ze sobą mieszam do chwili całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dokładnym wymieszaniu cukru i pozostałych składników zabieram się za obieranie bardzo dojrzałych bananów. Obrane banany kroję w plasterki i umieszczam je w rondelku, zalewam je pół litrem wody i gotuję przez około 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie powstałą pulpę przecedzam przez sito lub nylonowy rękaw wprost do wiaderka. Mierzę temperaturę. Jeśli temperatura jest wyższa niż 21 C odstawiam wiaderko do ostygnięcia moszczu. Gdy temperatura opadła dodaję następne składniki, a są nimi: kwasek cytrynowy, pożywka dla drożdży, enzym pektynowy i przygotowana wcześniej matka drożdżowa. Po dodaniu wszystkich składników wszystko ze sobą delikatnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na okres czterech dni. Pamiętam o przykryciu wiaderka szczelną pokrywką a także o codziennym przemieszaniu moszczu. Po 96 godzinach zawartość wiaderka przecedzam do czystego naczynia szklanego np: do balona lub gąsiora. Po przecedzeniu moszczu zatykam otwór gąsiora gumowym korkiem z rurką fermentacyjną do połowy wypełnioną wodą. Następnie odstawiam gąsior w ciepłe miejsce, w którym zachodzić będzie dość burzliwa fermentacja. Pierwsze zlanie młodego wina następuje po zakończeniu fermentacji. W tym przypadku następuje to po 30 dniach. Zlewam wino znad osadu i dodaję rozkruszona tabletkę pirosiarczanu potasu, a także dolewam przegotowanej letniej wody. Zanim jednak to nastąpi dobrze jest się zastanowić jakie wino chcemy otrzymać. Czy ma być to wino słodkie czy wytrawne? Jeśli nagle stwierdzimy, że jednak chcemy otrzymać wino słodkie lub pół słodkie należy rozpuścić cukier w ilości od 650 g do 1 kg w 0,5 l przegotowanej gorącej wodzie. A po ostudzeniu przelać do gąsiora. Ja proponuję przepis na wino pół wytrawne. Tak więc po wlaniu przegotowanej letniej wody ponownie zatykam otwór gąsiora z rurką i odstawiam naczynie z winem do dalszego leżakowania. Po upływie pół roku i ponownym wytrąceniu się osadu zlewam wino. Możemy je przelać do butelek i rozkoszować się idealnym smakiem w długie i mroźne zimowe wieczory. Wino smakuje najlepiej podane na ciepło.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny