Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img
Strona główna / Domowe alkohole / Przepisy na wino / Wino z czarnej porzeczki – przepis

Wino z czarnej porzeczki – przepis

/

Czarna porzeczka jest znakomitym surowcem do wyrobu win mocnych i deserowych. Możemy śmiało powiedzieć, że jest to najlepsze wino domowej roboty. W trakcie leżakowania ( minimum 3 lata ) wino klaruje się i traci charakterystyczny aromat na rzecz wspaniałego bukietu przypominającego gronowe wina deserowe. Zachęcam zatem do przygotowania wina z czarnej porzeczki.

Wino z czarnej porzeczki
Wino z czarnej porzeczki

Przepis na wino z czarnej porzeczki mocne.

Nastaw:

  • 12l soku ( 20kg czarnej porzeczki )
  • 24l roztworu cukrowego o zawartości 9,6 kg cukru.

Przy wyrobie win czerwonych często stosuje się fermentację w miazdze. Czarna porzeczka trudno wydzielają sok i w naszym przepisie będziemy stosować tą metodę. Mamy 20kg owoców, które dobrze płuczemy na następnie rozdrabniamy. Całość umieszczamy w naczyniu i zalewamy do 3/4 objętości wodą. Zapobiegając przyszłym chorobom dodajemy 1l dobrze fermentującego moszczu nastawionego na drożdżach ( Burgund, Portwein ). Całość pozostawiamy na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.

Przed przystąpieniem do dalszych prac musimy dokonać pewnych obliczeń. Chcemy uzyskać wino o mocy 17% i bogatym bukiecie. Z 1kg owoców możemy uzyskać około 0,6l soku, w naszym przypadku uzyskamy 12l soku.  Na każdy litr soku przypadają 2l roztworu cukrowego zawierającego 0,8kg cukru. Przygotowujemy więc  24l roztworu. W naczyniu odmierzamy 10l wody, w której rozpuszczamy 9,6kg cukru. Następnie dolewamy brakującą ilość wody do objętości 24l.

Gdy sok i roztwór cukrowy znajduje się w balonie dolewamy matkę drożdżową ( Burgund, Portwein). Czarna porzeczka zawiera przeciętnie 30g/l kwasów dlatego nie dodajemy kwasu cytrynowego. Po zakończeniu fermentacji głównej młode wino zlewamy z nad osadu i pozostawiamy do dalszej fermentacji. W okresie pierwszego roku obciąg wina należy powtórzyć dwukrotnie.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

6 Komentarze

  1. Mam pytanie. Gdzie można kupić mosz nastawiony na drożdżach. Nie znam się za bardzo na robieniu win(dopiero zaczynam swoją produkcję), ale czy nie wystarczy użyć zwykłych drożdży?

  2. Mam pytanie? Czy można nastawić na wino z soku kupionego w sklepie, w kartonie, bez konserwantów. Wiem, że wino jest bardzo dobre. Natomiast nie mam możliwości do wytłoczenia z porzeczki soku.

    • Soki dostępne w sklepie zawierają zazwyczaj 2-5% soków naturalnych co moim zdaniem dyskwalifikuje ten surowiec do wyrobu win. Wina ze świeżych porzeczek raczej już w tym roku nie zrobisz. Możesz o tej porze roku zrobić wino z jabłek. Jest wrzesień jabłka są stosunkowo niedrogie i jest z czego wybierać.

    • Oczywiście że można. Wychodzi bardzo smaczne wino. Nie trzeba się pierniczyć z owocami. Soki są pasteryzowane, wystarczy dodać drożdży i cukru i naprzód!! Koszt takiego wina to max. 3 zł za litr!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny