Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

Strona główna / Domowe alkohole / Przepisy na wino / Wino z daktyli i bananów

Wino z daktyli i bananów

/

Składniki:
900 g rozdrobnionych daktyli,
450 g dojrzałych bananów,
900 g cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody,
150 ml zimnej herbaty,
5 g kwasku cytrynowego,
5 g pożywki dla drożdży,
5 g enzymu pektynowego,
5 g uniwersalnych drożdży winiarskich,
Tabletka pirosiarczanu potasu,

Wykonanie:
Do garnka wkładamy obrane i pokrojone banany. Zalewam je litrem wody i wstawiam. Gdy woda z bananami zacznie się gotować przykręcam gaz i trzymam je jeszcze przez około 20 – 25 minut na wolnym ogniu. Następnie powstały wywar odcedzam, ale nie wylewam go. Do przygotowanego wiaderka wrzucam pokrojone daktyle. Zalewam je rozpuszczonym cukrem, wywarem z bananów, 150 ml zimnej herbaty oraz litrem przegotowanej ciepłej wody. Mierzymy temperaturę nastawu. Odpowiednia temperatura to 21 stopni C. Następnie do wiaderka dodaje kwasek, enzym pektynowy i pożywkę. Całość odstawiam na 12 godzin. Teraz przygotuje matkę drożdżową. Do butelki lub słoika nalewam 280 ml ciepłej ale nie gorącej wody, drożdże z łyżeczką cukru. Wszystko razem mieszam i odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie tak przygotowana matkę wlewam do pojemnika z nastawem. Wiaderko ląduje na tydzień czasu w ciepłe miejsce. Ale takie miejsce abym miała możliwość codziennie w nim zamieszać. Po siedmiu dniach zawartość z wiaderka przecedzam do szklanego naczynia i dolewam wody. Zatykam otwór gąsiora korkiem z rurką i przenoszę w ciepłe miejsce, gdzie będzie przebiegała fermentacja. Po jej zakończeniu zlewam młode wino znad osadu. Próbuję wino czy jest odpowiednio słodkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba wino dosładzam. Ponownie dolewam letniej wody i zatykam ponownie otwór korkiem z rurką. Aby wino się wyklarowało, przestawiam je w chłodne miejsce. Wyklarowane wino zlewam i dodaję już ostatni składnik rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasu. Jeśli zachodzi taka konieczność zlewam wino jeszcze parę razy znad osadu. Po upływie roku wino nadaje się do konsumpcji.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny