Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

img

Wino z jeżyn

/

Jeżyny są jednym z najpopularniejszych surowców nie tylko winiarskich. Wino z jeżyn jest jednym z obowiązkowych win każdego działkowca.

Składniki:

  • 2 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • 5 g enzymu pektynowego,
  • 5 g kwasku cytrynowego,
  • 5 g pożywki dla drożdży,
  • opakowanie uniwersalnych drożdży winiarskich,
  • 2 tabletki pirosiarczanu potasu.

Wykonanie:
Na dobę przed planowanym sporządzeniem nastawu przygotowuję matkę drożdżową. Nazajutrz zrywam jeżyny myję, osuszam i przekładam do wiaderka. Następnie dodaję 2,3 l gotującej się wody. W międzyczasie przygotowuję syrop cukrowy. Do rondelka wlewam 0,5 l wody i wsypuję cukier. Całość mieszam i doprowadzam do wrzenia. Po rozpuszczeniu się cukru, powstały syrop wlewam do wiaderka. Mieszam. Całość odstawiam do ostygnięcia. Po obniżeniu się temperatury w wiaderku do 21 C mogę dodać pozostałe składniki, łącznie z matką drożdżową przygotowaną dzień wcześniej. Po dodaniu wszystkich składników, odstawiam wiaderko pod przykryciem w ciepłe miejsce na okres 96 godzin.

W tym czasie codziennie mieszam zawartość wiaderka w celu rozbicia kożucha. Po upływie 4 dni przecedzam zawartość wiaderka przez nylonowy rękaw. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopełniam naczynie przegotowaną letnią wodą. Pamiętając o zostawieniu miejsca pod korkiem. Otwór gąsiora zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i wstawiam w ciepłe miejsce. Następuje fermentacja. Wstrząsając codziennie gąsiorem zapobiegam w ten sposób opadnięciu drożdży na dno gąsiora pod postacią osadu. Gdy fermentacja dobiegnie końca, próbuję wina. Jest ono teraz bardzo wytrawne, ale mętne. Pozostawiam je w spokoju na kilka dni, do momentu klarowania się wina. Gdy wino zacznie się klarować zlewam je i wsypuję rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasu w celu uniknięcia ponownej fermentacji.

Po dodaniu tabletki, ponownie zatykam otwór naczynia korkiem i odstawiam je tym razem w chłodniejsze miejsce. Do momentu, aż proces fermentacji zakończy się. W przeciągu następnych dni wino będzie się klarowało. Ponownie pojawi się na dnie naczynia osad drożdżowy. Pamiętając o ty, że nie można młodego wina trzymać za długo z wytrąconym osadem, zlewam je za każdym razem i dopełniam przegotowaną letnią wodą. Drugą tabletkę dodaję w chwili ostatniego obciągu. Wyklarowane wino dojrzewa rok. Pamiętajmy aby miejsce, w którym będzie dojrzewało wino było miejscem chłodnym i ciemnym.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny