Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

Strona główna / Domowe alkohole / Przepisy na wino / Wino z kwiatów pomarańczy i koncentratu winogronowego

Wino z kwiatów pomarańczy i koncentratu winogronowego

/

Uzyskamy wino białe, półsłodkie.

Składniki:

  • 60 g suszonych kwiatów pomarańczy,
  • 1,75 l soku różano -limonowego,
  • 1 kg koncentratu winogronowego,
  • 5 g enzymu pektynowego,
  • 5 g pożywki dla drożdży,
  • drożdże winiarskie typu „Burgund”,
  • 450 g cukru,

Wykonanie:
Każde wino robi się tak samo a jednak inaczej. Tak jest i tym razem. Tu najpierw stawiamy matkę drożdżową a dopiero później następuje zrobienie moszczu. A zatem do dzieła.
W 0,5 l wrzątku rozpuszczamy cukier. Wystudzony syrop przelewam do dużego szklanego naczynia. Następnie dodaję koncentrat winogronowy, sok różano – limonkowy, i 1,5 l letniej wody. Otwór zatykam korkiem i bardzo dobrze potrząsam w celu dokładnego wymieszania się składników. Po dokładnym wymieszaniu składników, przyszedł czas na enzym pektynowy i pożywkę. Następnie dodaję wcześniej przygotowaną matkę drożdżową oraz kwiaty pomarańczy. Naczynie zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i wstawiam do ciepłego kąta na okres siedmiu dni. Równocześnie pamiętając o codziennym przemieszaniu zawartości naczynia. Po tygodniu zlewam moszcz, jednocześnie odcedzając kwiaty. Do gąsiora nalewam ale nie do pełna przegotowanej chłodnej wody. Następnie zatykam otwór gąsiora za pomocą korka z rurką fermentacyjną wypełnioną do połowy wodą. Dzięki wodzie w rurce słyszymy jak pracuje wino. Młode wino pozostawiam do zakończenia się procesu fermentacji i wyklarowania się wina. Gdy uzyskam klarowność wina dodaję rozdrobnioną tabletkę pirosiarczanu potasowego, przez noc powinien wytrącić się osad. Gdy tak się stanie, zlewam młode wino znad osadu do czystego naczynia, następnie ponownie zatykam gąsiora korkiem z rurką i odstawiam na okres około 3 miesięcy. W tym czasie wino dojrzewa. Po tym okresie może wytrącić się osad choć nie musi. Jeśli jednak się pojawi, ponownie zlewamy wino znad jego osadu. Przed podaniem delikatnie schładzam, tak smakuje najbardziej.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny