Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

Strona główna / Domowe alkohole / Przepisy na wino / Wino z melisy i dzikiej róży

Wino z melisy i dzikiej róży

/

Ciekawe połączenie, smak doskonały. Wynik końcowy to lekkie, białe wino stołowe.

Składniki:

  • 2,25 l świeżych liści melisy lub 60 g suszonych,
  • 180 g suszonych owoców dzikiej róży,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 cytryny,
  • 1 l soku grapefruitowego,
  • 1 kg cukru,
  • filiżanka mocnej herbaty,
  • 5 g enzymu pektynowego,
  • 5 g pożywki dla drożdży,

uniwersalne drożdże winiarskie,

Wykonanie:
Liście melisy najlepiej zbierać w chwili kiedy ona kwitnie czyli w lipcu. Świeżo zebrane liście melisy przemywam, delikatnie osuszam i siekam. Posiekaną melisę wkładam do garnka i zalewam 2,25 l wody. Całość zagotowuję i zestawiam z palnika. Następnie garnek przykrywam pokrywką i w takiej formie pozostawiam na noc. Nazajutrz do dużego garnka wlewam 1 l wody i wsypuję 1 kg cukru. Doprowadzam do wrzenia, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Do sterylnie czystego wiaderka wlewam syrop cukrowy, dodaję do niego owoce dzikiej róży, sok grapefruitowy i przecedzony wywar z posiekanych liści melisy. Odstawiam wiaderko do ostygnięcia. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury ( 21 C ) przystępuję do dalszej pracy. W międzyczasie myję cytrusy. Obieram je ze skórki bez białej poduszeczki. Obrane cytrusy kroję na pół i wyciskam z nich sok wprost do wiaderka. Skórki kroję w paseczki i również dodaję do wiaderka. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki oraz przygotowaną dzień wcześniej matkę drożdżową. Całość mieszam. Wiaderko szczelnie przykrywam i odstawiam na 5 dni. Pamiętam o codziennym przemieszaniu moszczu. Po upływie 5 dni przecedzam zawartość wiaderka za pomocą sita lub nylonowego rękawa. Uzyskany płyn przelewam do gąsiora, dolewam do niego przegotowanej letniej wody. Następnie zatykam otwór naczynia gumowym korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiam w miejsce, w którym zajdzie fermentacja. Po zakończeniu się procesu fermentacji i wyklarowaniu się wina zlewam je znad osadu, do czystego gąsiorka i odstawiam na około rok. Następnie butelkuję.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny