Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Cześć

Zmień ustawienia blokowania reklam !!! Rozwój bloga finansowany jest dzięki reklamie - wspieraj wolny internet.

Strona główna / Domowe alkohole / Przepisy na wino / Wino z owoców czarnego bzu

Wino z owoców czarnego bzu

/

Sprawdzony przepis na wino z czarnego bzu. Wino leżakowało prawie trzy lata. Wyszło idealne, mocne i słodkie.
Składniki:

  • 1,8 kg owoców czarnego bzu,
  • 450 g rodzynek,
  • 450 g dojrzałych bananów,
  • 450 g suszonych daktyli,
  • 1 kg czerwonego koncentratu winogronowego w puszce,
  • 1,5 kg cukru,
  • 5 g kwasu winowego,
  • 3 g taniny,
  • 5 g enzymu pektynowego,
  • 5 g pożywki dla drożdży,
  • drożdże winiarskie „Portwein”,
  • 2 tabletki pirosiarczanu potasu,
  • sorbat potasu inaczej sorbinian potasu,

Wykonanie:
Świeżo zebrane owoce czarnego bzu myję, osuszam i obrywam z kiści wprost do czystego wiaderka, dodaję 1 l gotującej się wody. Odstawiam. Następnie myję banany, obieram je skórki i kroję w plasterki. Pokrojone banany przekładam do rondelka, wlewam 0,5 l wody. Całość ma zawrzeć. Następnie przez 25 minut, gotuję banany na wolnym ogniu. Po tym czasie powstałą papkę przecedzam za pomocą sitka wprost do wiaderka. W międzyczasie siekam rodzynki i daktyle. Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu cukrowego. Wlewam do garnka pół litra wrzątku i wsypuję 1 kg cukru. Całość mieszam do chwili rozpuszczenia się cukru. Gdy to nastąpi, przelewam otrzymany syrop do wiaderka. Teraz dodaję również posiekane suszone owoce. Wszystko ze sobą dobrze mieszam i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia. Po wystudzeniu nastawu dodaję koncentrat winogronowy, kwas winowy, taninę oraz enzym pektynowy. Całość mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie matki drożdżowej. Sporządzam ją wg. tego przepisu – przygotowanie matki drożdżowej. Odstawiam matkę na 12 godzin. Po dwunastu godzinach dodaję matkę drożdżową. Następnie przykrywam wiaderko szczelną pokrywką, odstawiam na 4 dni w ciepłe miejsce i mieszam w nim dwa razy dziennie. Gdy upłynęły cztery dni przecedzam moszcz za pomocą nylonowego rękawa i sita wprost do balona o poj. 4,5 l. Jeśli zachodzi taka potrzeba balon dopełniam letnią przegotowaną wodą pod korek. Otwór balona zatykam korkiem z rurką fermentacyjną. Po burzliwej fermentacji jaka zaszła w balonie przygotowuję syrop cukrowy. Pół kg cukru rozpuszczam w 280 ml gotującej się wodzie. Studzę. Ostudzoną wodę z cukrem wlewam do moszczu „po łyżce”. Słodzenie moszczu musi odbywać się powoli, gdyż za szybkie dodanie syropu mogłoby zahamować pracę drożdży. Dzięki temu uzyskam wino o dużej zawartości alkoholu. Gdy fermentacja dobiegnie końca, pojawi się osad i wino zacznie się klarować, następuje pierwsze ściągnięcie wina. Po ściągnięciu wina do czystego balona wsypuję rozkruszona tabletkę pirosiarczanu potasu. Odstawiam je na okres dwóch lat. W tym czasie wino dojrzewa. Po prawie trzech latach wino zostało zlane do czystego balona i dodałam jedną rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasu i sorbat potasu. Sorbat potasu ma na celu zablokowanie procesu rozmnażania się drożdży i nie pozwala na refermentację wina. Dodałam go w czasie butelkowania wina. Dotyczy to win słodkich. Moje wino wyszło idealne.

Jak użyteczny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić wpis!

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny