Wino z rajskich jabłuszek
Przepis na wino wytrawne lub półwytrawne. Wszystko zależy od ilości cukru.
Składniki:
- 2 kg dzikich jabłuszek,
- 280 ml białego koncentratu winogronowego,
- 1 g taniny,
- 5 g mieszanki kwasków: cytrynowego i winowego,
- 5 g enzymu pektynowego,
- 1,2 kg cukru,
- 5 g pożywki dla drożdży,
- drożdże winiarskie „Bordeaux”,
Wykonanie:
Matkę drożdżową przygotowuję na 3 dni przed sporządzeniem nastawu. Zebrane owoce myję, osuszam, kroję w ćwiartki bezpośrednio do czystego wiaderka. Pokrojone owoce rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodaję cukier i koncentrat winogronowy. Dodaję 3 l gotującej się wody, całość mieszam do rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiam do ostygnięcia. Kiedy temperatura moszczu obniży się do 21 C dodaję resztę składników. Po dodaniu wszystkich składników szczelnie przykrywam wiaderko i ustawiam je w ciepłym miejscu na okres 7 dni. Po tym czasie przecedzam nastaw za pomocą nylonowego rękawa. Pozostałości w rękawie przemywam letnią przegotowaną wodą, w ten sposób dopełniam wodą 4,5 litrowy gąsior. Otwór naczynia zatykam gumowym korkiem z rurką fermentacyjną, wypełnioną do połowy wodą. Odstawiam naczynie w ciepłe miejsce do całkowitej fermentacji. Po zakończonej fermentacji i wyklarowaniu się wina ściągam je znad osadu. Butelkuję. Najlepiej smakuje gdy je lekko schłodzimy.