Syrop z cebuli leczymy przeziębienie domowym sposobem

    Syrop z cebuli leczymy przeziębienie domowym sposobem

    /
    /
    /
    1607 Odsłon

    Masz kaszel i nie wiesz czy jest mokry czy suchy? Znam łatwy i prosty przepis na syrop z cebuli. Zrób a przekonasz się, że działa.

    Syrop z cebuli
    Syrop z cebuli.

    Syrop z cebuli już od bardzo dawna gości w moim domu. Jako domowy sposób na przeziębienie sprawdza się od wielu pokoleń. Sporządzała go moja prababcia, babcia, mama a w tej chwili ja. Leczyły w ten sposób siebie i przeziębienia u dzieci jak i dorosłych. W tamtym czasie było to sprawdzone i dość popularne lekarstwo na kaszel. Z czasem jednak zostało wyparte innymi syropami na kaszel. Na szczęście syrop z cebuli wraca do łask. Aby sprawdzić jego skuteczność zachęcam do wypróbowania przepisu na syrop z cebuli.

    Cebula ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Choć nie pachnie przyjemnie i płaczemy przy jej obieraniu to naprawdę jest niezastąpionym domowym „antybiotykiem”, który prawie zawsze jest pod ręką. Służy nam nie tylko jako dodatek do potraw ale także jest strażniczką naszego zdrowia. Posiada olejki lotne mające działanie bakteriobójcze, jest skutecznym lekarstwem na kaszel mokry czy suchy, ułatwia odkrztuszanie, oczyszcza drogi oddechowe a poza tym ma bardzo wiele cennych witamin i mikroelementów. Zaliczamy do nich między innymi witaminę A, B1, B2, PP i fitoncydy. Posiada również związki siarki, pektynę, glikozyty i glukokininy oraz potas, cynk, krzem i jod.

    Regularne podjadanie cebuli w cudowny sposób uwolni lub wesprze nas w walce z chorobami. Wspomoże w naturalny sposób nasz układ odpornościowy, jak również w łagodny sposób wpłynie na nasze podwyższone ciśnienie krwi obniżając je, zmniejszy zawartość cukru we krwi, zwalczy owsiki, przyspieszy wydzielanie soków trawiennych co pobudzi apetyt oraz wyreguluję pracę jelit a także podziała kojąco w miejscu ugryzienia przez bąka, osę czy pszczołę. I można tak wypisywać o dobroczynnym działaniu cebuli. Nieważne czy jest to cebula smażona, gotowana, surowa, duszona czy pieczona. Prawie w każdej z tych wymienionych postaci pełna jest swoich wartości leczniczych i odżywczych. Pamiętajmy jedzmy cebulę codziennie a zapomnimy o infekcjach i wzmocnimy nasz układ odpornościowy.

    Tymczasem jednak chciałabym się z wami podzielić przepisem na syrop z cebuli. Nie ważne czy mamy kaszel mokry czy suchy syrop z cebuli pomoże nam się go skutecznie pozbyć. Syrop ten pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Przygotowywała go moja babcia i mama. A teraz ja przygotowuję go moim dwóm synom. Mam nadzieję, że i oni w przyszłości będą przygotowywać go swoim pociechom. A zatem do pracy. Potrzebne nam będą 3-4 duże cebule, cukier, duży słoik, garnek do podgrzania.

    Sposób przygotowania syropu z cebuli

    Cebulę obieram i kroję w cienkie paski tzw. pióra. Gdy mam pokrojoną jedną cebulę przekładam ją do garnka i równomiernie zasypuje ją cukrem, następnie kroję tak samo drugą cebulę, przekładam do garnka i posypuję cukrem, z trzecią i czwartą robię to samo nie zapominam jednak o posypaniu cebuli cukrem. Tak przygotowaną cebulę z cukrem delikatnie podgrzewam na wolniutkim ogniu i mieszam. Dzięki temu szybciej uzyskamy pierwsze krople syropu. Nie mylić z gotowaniem! Gdy już się delikatnie podgrzeje wszystko razem przekładam do słoika i przykrywam gazą lub szklaną pokrywką. Odstawiam w ciepłe miejsce. Po upływie trzech, czterech godzin mam już znaczną ilość słodkiego soku z cebuli. Dawkuję go moim synom trzy razy dziennie po małej łyżeczce od herbaty, natomiast sobie i mężowi po jednej łyżce stołowej. Pamiętajcie moi mili sięgajmy po dobro z natury przez okrągły rok a nie tylko w okresie przeziębień. Jedzmy cebulę pod każdą postacią a zdrowie będzie nam służyło.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny