Wino z daktyli i bananów
Składniki:
900 g rozdrobnionych daktyli,
450 g dojrzałych bananów,
900 g cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody,
150 ml zimnej herbaty,
5 g kwasku cytrynowego,
5 g pożywki dla drożdży,
5 g enzymu pektynowego,
5 g uniwersalnych drożdży winiarskich,
Tabletka pirosiarczanu potasu,
Wykonanie:
Do garnka wkładamy obrane i pokrojone banany. Zalewam je litrem wody i wstawiam. Gdy woda z bananami zacznie się gotować przykręcam gaz i trzymam je jeszcze przez około 20 – 25 minut na wolnym ogniu. Następnie powstały wywar odcedzam, ale nie wylewam go. Do przygotowanego wiaderka wrzucam pokrojone daktyle. Zalewam je rozpuszczonym cukrem, wywarem z bananów, 150 ml zimnej herbaty oraz litrem przegotowanej ciepłej wody. Mierzymy temperaturę nastawu. Odpowiednia temperatura to 21 stopni C. Następnie do wiaderka dodaje kwasek, enzym pektynowy i pożywkę. Całość odstawiam na 12 godzin. Teraz przygotuje matkę drożdżową. Do butelki lub słoika nalewam 280 ml ciepłej ale nie gorącej wody, drożdże z łyżeczką cukru. Wszystko razem mieszam i odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie tak przygotowana matkę wlewam do pojemnika z nastawem. Wiaderko ląduje na tydzień czasu w ciepłe miejsce. Ale takie miejsce abym miała możliwość codziennie w nim zamieszać. Po siedmiu dniach zawartość z wiaderka przecedzam do szklanego naczynia i dolewam wody. Zatykam otwór gąsiora korkiem z rurką i przenoszę w ciepłe miejsce, gdzie będzie przebiegała fermentacja. Po jej zakończeniu zlewam młode wino znad osadu. Próbuję wino czy jest odpowiednio słodkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba wino dosładzam. Ponownie dolewam letniej wody i zatykam ponownie otwór korkiem z rurką. Aby wino się wyklarowało, przestawiam je w chłodne miejsce. Wyklarowane wino zlewam i dodaję już ostatni składnik rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasu. Jeśli zachodzi taka konieczność zlewam wino jeszcze parę razy znad osadu. Po upływie roku wino nadaje się do konsumpcji.