Wino z moreli i koncentratu winogronowego

    /
    /
    /
    712 Odsłon

    Składniki:
    450 g suszonych moreli,
    280 ml białego koncentratu winogronowego,
    3 g kwasku cytrynowego,
    3 g taniny,
    5 g enzymu pektynowego,
    5 g pożywki dla drożdży,
    5 g uniwersalnych drożdży winiarskich,
    900 g cukru,

    Wykonanie:
    Przygotowuję matkę drożdżową. Do butelki wlewam 280 ml przegotowanej letniej wody dodaję 10 g cukru i drożdże. Mieszam, odstawiam. Suszone morele przekładam do garnka. Zalewam je wrzątkiem i zaparzam. Po około 15-20 minutach odcedzam morele na durszlaku. Woda z owoców nie będzie mi już potrzebna. Do przygotowanego czystego wiaderka przekładam pokrojone morele i zasypuję je cukrem. Następnie wlewam 1,5 l gotującej się wody i wszystko razem mieszam do chwili rozpuszczenia się cukru. Po dokładnym wymieszaniu nastaw odstawiam do wystygnięcia. Następnie do nastawu dodaję wcześniej zrobioną matkę, litr przegotowanej chłodnej wody a także resztę składników. Pojemnik odstawiam na tydzień, nie zapominając
    w nim zamieszać choć raz dziennie. Po tym czasie całość przecedzam przez sito, zbierając moszcz do innego wiaderka. Pozostałości na sicie przemywam letnią wodą. Następnie przelewam moszcz do czystego gąsiora o pojemności 4,5 l. Dopełniam letnią wodą lub raz jeszcze przemywam pozostałości na sitku. Naczynie zatykam korkiem z rurką fermentacyjną, całość wstawiam w ciepłe miejsce. Pierwsze i następne zlania wina następują gdy wytrąci się osad. Czynność powtarzamy tak często , jak długo osad będzie się pojawiał. Wino najlepiej smakuje i nadaje się do spożycia po roku leżakowania. Z tej proporcji otrzymamy wino półsłodkie, natomiast jeśli lubimy wina wytrawne to proponuję zmniejszyć o połowę ilość suszonych moreli.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny