Wino z suszonych owoców

    /
    /
    /
    1124 Odsłon

    Półwytrawne, białe wino stołowe.

    Składniki:

    • 900 g sułtanek,
    • 450 g dużych rodzynek,
    • 1,2 kg cukru,
    • 2 pomarańcze,
    • 2 cytryny,
    • 5 g enzymu pektynowego,
    • 5 g pożywki dla drożdży,
    • Tabletka pirosiarczanu potasu,
    • Drożdże winiarskie typu „Tokay”,

    Wykonanie:
    W wiaderku umieszczamy wszystkie rozdrobnione rodzynki. Następnie świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryn oraz ich skórki bez białej poduszki. Całość zasypuję cukrem i wlewam3 litry wrzątku. Mieszam do chwili rozpuszczenia się cukru. Studzę do temperatury 21 stopni i wrzucam tabletkę pirosiarczanu potasu oraz enzym pektynowy. Odstawiam wiaderko pod przykryciem na dobę. Po 24 godzinach dokładam pożywkę i matkę. Wiaderko ponownie przykrywam i odstawiam na 10 dni w ciepłe miejsce. Codziennie w nim mieszam. Po 10 dniach przecedzam zawartość z wiaderka do szklanego naczynia. Do pełności dolewam letniej przegotowanej wody. Zatykam otwór korkiem z rurką  fermentacyjną wypełnioną do połowy wodą. Gąsiorek przenoszę w ciepłe miejsce do całkowitej fermentacji. Po zakończeniu procesu fermentacji zlewam młode wino znad osadu, wrzucam rozdrobnioną tabletkę pirosiarczanu potasu i uzupełniam gąsior letnią przegotowana wodą. Zanim jednak przeleję wino do butelek czekam aż się zupełnie wyklaruje. Wino nadaje się do spożycia po około roku. Ważne również jest to aby wino zostało zlane znad osadu po paru dniach. Od chwili wytracenia się go. Pamiętajmy również o tym aby przy następnych obciągach wodę zastąpić sokiem np. jabłkowym.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny