
Grzane wino
Gdy przemarzniemy lub odwiedzą nas zziębnięci znajomi warto jest ugościć ich nie tylko gorącą herbata, ale również grzanym winem.
Składniki:
- 1 l czerwonego wina,
- starta skórka z pomarańczy i cytryny,
- sok z cytryny,
- sok z pomarańczy,
- cukier trzcinowy do smaku,
- 3 małe pomarańcze z 14 wciśniętymi w skórkę goździkami,
- 2 małe kawałki kory cynamonowej,
Wykonanie:
Do sporego garnka wlewam wino, następnie dodaję otartą skórkę z cytrusów i wyciśnięty z nich sok, goździki z pomarańczami i kawałki kory. Całość doprowadzam do wrzenia, przykręcam gaz i gotuję jeszcze około 5 minut. Za pomocą sitka przecedzam zawartość z garnka wprost do wazy i słodzę do smaku. Podaję na ciepło.
Jeśli chcesz poznać ilość promili po wypiciu grzanego wina wypróbuj wirtualny alkomat