Kategoria: Przepisy na wino

    img

    Grzane wino

    Autor
    kategoria: Przepisy na wino
    data: 14 stycznia, 2014
    Gdy przemarzniemy lub odwiedzą nas zziębnięci znajomi warto jest ugościć ich nie tylko gorącą herbata, ale również grzanym winem. Składniki: 1 l czerwonego wina, starta skórka z pomarańczy i cytryny, sok z cytryny, sok z pomarańczy, cukier trzcinowy do smaku, 3 małe pomarańcze z 14 wciśniętymi w skórkę goździkami, 2 małe kawałki kory cynamonowej, Wykonanie: […]

    Białe wino gronowe

    Autor
    data: 14 stycznia, 2014

    Z tego przepisu otrzymamy 4,5 l wina. Używając do wyrobu wina gronowego winogron deserowych musimy koniecznie skorzystać z octu winnego w ilości pół łyżeczki od herbaty. Składniki: 6 kg biał

    img

    Wino z fig i bananów

    Autor
    kategoria: Przepisy na wino
    data: 14 stycznia, 2014
    Przepis na złociste, wino deserowe. Pracując na suszonych owocach ważne jest to aby przed każdym wyrobem starannie je umyć w ciepłej wodzie. Stosując ten zabieg uwalniamy owoce od związków siarki, któremu poddawane są w celu konserwacji tuż przed zapakowaniem i późniejszą sprzedażą. Składniki: 1 kg suszonych fig, 230 g suszonych bananów, 120 g suszonych rodzynek, […]

    Wino z daktyli

    Autor
    data: 14 stycznia, 2014

    Przepis na wino półsłodkie. Składniki: 1 kg daktyli bez pestek, 500 g cukru, 300 ml białego koncentratu winogronowego, 5 g kwasku cytrynowego, 5 g pożywki dla drożdży, 10 g enzymu pektynowego,

    img

    Wino z suszonych owoców

    Autor
    kategoria: Przepisy na wino
    data: 10 stycznia, 2014
    Świetny przepis dla miłośników win słodkich. Wino o pełnym smaku i głębokim czerwonym kolorze. Składniki: 450 g sułtanek, 450 g innych rodzynek np: królewskich, 450 g suszonych owoców czarnego bzu, 225 g suszonych bananów, 225 g daktyli, 1 kg czerwonego koncentratu winogronowego, 1,5 kg cukru, 5 g kwasku cytrynowego, 5 g pożywki dla drożdży, 5 […]

    Wino imbirowe

    Autor
    data: 10 stycznia, 2014

    Wino imbirowe podane zimą na ciepło, smakuje najlepiej. Przepis na półwytrawne, białe wino stołowe. Składniki: 75 g świeżego korzenia imbiru, 450 g pokrojonych sułtanek, 1 kg bananów, 1,1 k

    Wino z owoców czarnego bzu

    Autor
    kategoria: Przepisy na wino
    data: 10 stycznia, 2014
    Sprawdzony przepis na wino z czarnego bzu. Wino leżakowało prawie trzy lata. Wyszło idealne, mocne i słodkie. Składniki: 1,8 kg owoców czarnego bzu, 450 g rodzynek, 450 g dojrzałych bananów, 450 g suszonych daktyli, 1 kg czerwonego koncentratu winogronowego w puszce, 1,5 kg cukru, 5 g kwasu winowego, 3 g taniny, 5 g enzymu pektynowego, […]

    Wino z jeżyn

    Autor
    data: 28 listopada, 2013

    Jeżyny są jednym z najpopularniejszych surowców nie tylko winiarskich. Wino z jeżyn jest jednym z obowiązkowych win każdego działkowca. Składniki: 2 kg jeżyn, 1 kg cukru, 5 g enzymu pektynowe

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny