img

Martini dry najlepszy aperitif

/
/
/
1095 Odsłon

Martini dry to doskonały aperitif przed głównym daniem. Poniżej znajdziecie Państwo składniki oraz sposób wykonania. Podany przepis jest porcją dla dwóch osób.

Składniki:

  • 160 ml ginu,
  • 80 ml wermutu wytrawnego białego,
  • 2 – 4 szt. zielonych oliwek,
  • kostki lodu,

Wykonanie:
Za pomocą lnianej ściereczki kruszę lód. W tym celu umieszczam lód na środku ściereczki, zwijam ściereczkę, tworzę coś na wzór sakiewki i uderzam nią o blat lub rozbijam kostki lodu za pomocy tłuczka do mięsa. Następnie wsypuję pokruszony lód do wysokiej szklanki, dodaję wcześniej schłodzony wremut i gin, całość mieszam. Szykuję dwa kielichy koktajlowe i za pomocą sitka, który zatrzyma pokruszone kostki lodu, rozlewam drink. Dekoruję drinki oliwkami i podaję.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny