Martini dry najlepszy aperitif
Martini dry to doskonały aperitif przed głównym daniem. Poniżej znajdziecie Państwo składniki oraz sposób wykonania. Podany przepis jest porcją dla dwóch osób.
Składniki:
- 160 ml ginu,
- 80 ml wermutu wytrawnego białego,
- 2 – 4 szt. zielonych oliwek,
- kostki lodu,
Wykonanie:
Za pomocą lnianej ściereczki kruszę lód. W tym celu umieszczam lód na środku ściereczki, zwijam ściereczkę, tworzę coś na wzór sakiewki i uderzam nią o blat lub rozbijam kostki lodu za pomocy tłuczka do mięsa. Następnie wsypuję pokruszony lód do wysokiej szklanki, dodaję wcześniej schłodzony wremut i gin, całość mieszam. Szykuję dwa kielichy koktajlowe i za pomocą sitka, który zatrzyma pokruszone kostki lodu, rozlewam drink. Dekoruję drinki oliwkami i podaję.