Wino z grapefruita

/
/
/
773 Odsłon

Już teraz wypróbuj przepis na to wino. Zaskocz znajomych nowym smakiem. Może sami pokuszą się na wypróbowanie tego przepisu. Jest to jedno z moich ulubionych półwytrawnych białych win. Polecam.

Składniki:

  • 540 g grapefruita w syropie,
  • 0,5 l naturalnego soku z winogron,
  • 900 g cukru,
  • 5 g enzymu pektynowego,
  • 5 g pożywki dla drożdży,
  • 3 g taniny gronowej,
  • Przygotowane drożdże winiarskie typu „Bordeaux”,
  • Tabletka pirosiarczanu potasu,

Wykonanie:
Do plastikowego wiaderka wlewam rozdrobnione owoce grapefruita i 1,5 l gotującej się wody. Następnie rozpuszczam cukier w 0,5 l wrzącej wody i wlewam powstały syrop do wiaderka. Aby dodać następne składniki musimy obniżyć temperaturę do 21 C. Gdy temperatura obniży się do 21 stopni C teraz mogę dodać sok z winogron oraz resztę składników wraz z matką drożdżową. Na razie nie dodaję tabletki pirosiarczanu potasu. Wszystkie dodane składniki bardzo dobrze ze sobą mieszam. Następnie odstawiam wiaderko pod przykryciem w ciepłe miejsce na 5 dni. Oczywiście nie zapominam o codziennym przemieszaniu moszczu. Po upływie 5 dni całość przecedzam i przelewam do szklanego naczynia o pojemności 4,5 l i dolewam przegotowanej letniej wody „pod korek”. Otwór zatykam gumowym korkiem z rurką fermentacyjną wypełnioną do połowy wodą. Następnie odstawiam balon, w którym będzie zachodzić burzliwa fermentacja. Po zakończeniu się fermentacji i pojawieniu się osadu zlewam wino. Jeśli zachodzi taka potrzeba dolewam przegotowanej letniej wody. Gdy wino już się wyklarowało zlewam je raz jeszcze znad osadu i dopiero teraz dodaję rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasowego. Przelewam je do butelek i mogę rozpocząć degustację. Młode wino w tym przypadku jest już gotowe do spożycia.

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny