Banana daiquiri – drink z brązowym rumem
Banana daiquiri jest jednym z nielicznych koktajli zawierający brązowy rum. Bardzo silny aromat brązowego rumu uzyskany poprzez leżakowanie w dębowych beczkach może sprawić, iż zdominuje smak innych składników. Rum brązowy najlepiej sprawdza się, gdy dodamy go do ciast lub napojów rozgrzewających.
Składniki:
- 120 ml brązowego rumu,
- 60 ml likieru bananowego,
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i pomarańczy,
- 1 banan,
- 4 łyżeczki cukru pudru (wedle uznania),
- kostki lodu,
do dekoracji:
- plasterek cytryny lub pomarańczy,
- plasterek banana,
- wisienka koktajlowa,
- słomka koktajlowa,
Wykonanie:
Za pomocą tłuczka do mięsa i lnianej ściereczki kruszę lód. Pokruszony lód przekładam do miksera. Następnie dodaję rum, sok z cytryny i pomarańczy, likier bananowy, pokrojony na cztery części banan, całość zasypuję cukrem pudrem i miksuję. Zmiksowany koktajl ma konsystencję gęstości śmietany. Powstały koktajl przelewam do kieliszków od szampana dekoruję i podaję. Podane składniki pozwolą na zrobienie porcji dla dwóch osób. Koktajl ten niekiedy podaję zamiast deseru.