Gorąca kawa z rumem
Jeśli nie jesteśmy miłośnikami ponczów czy grzanych win, chciałabym zaproponować gorącą kawę z rumem. Doskonale rozgrzewa w mroźne wieczory.
Porcja dla 6 osób:
- 6 kostek cukru,
- skórki z dwóch pomarańczy,
- 6 goździków,
- mały kawałek kory cynamonowej,
- rum,
Wykonanie:
Do małego garnka wrzucam cienko obrane skórki pomarańczy, cukier w kostkach, goździki a także korę cynamonową i rum. Rumu dodaje w takiej ilości aby zakrył cukier. Zawartość garnka tylko podgrzewam, nie gotuję. Całość mieszam do chwili rozpuszczenia się cukru. Należy uważać na opary z alkoholu, które mogą się zapalić. Po rozpuszczeniu się cukru przecedzam zawartość garnka. W międzyczasie szykuję sześć filiżanek, w których jest już gorąca, mocna i pachnąca kawa. Przecedzony napój dolewam do filiżanek i podaję od razu.