Wino z agrestu i moreli

    /
    /
    /
    1503 Odsłon

    Otrzymamy wino białe, wytrawne.

    Składniki:

    • 700 g świeżego agrestu lub w syropie z puszki,
    • 225 g świeżych moreli lub z puszki,
    • 450 g bananów,
    • 280 ml białego koncentratu winogronowego,
    • 3 g kwasku cytrynowego,
    • 3 g taniny gronowej,
    • 5 g pożywki dla drożdży,
    • uniwersalne drożdże winiarskie,
    • 5 g enzymu pektynowego,
    • 1 kg cukru,
    • tabletka pirosiarczanu potasu,

    Wykonanie:
    To wino możemy przygotować o każdej porze roku. Latem możemy wykonać je ze świeżych i bardzo dojrzałych owoców. Natomiast po sezonie możemy przygotować je z weków lub z owoców w puszce. Pamiętajmy jeśli będziemy wytwarzać wino ze świeżych moreli nie zapomnijmy o usunięciu z nich pestek. Tak więc do czystego wiaderka wrzucamy bardzo dojrzałe owoce i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniam morele i agrest. Gdy owoce są już rozdrobnione zabieram się za banany. Banany obieram ze skórki i kroję w talarki. Pokrojone banany przekładam do rondelka i zalewam litrem wody. Całość gotuję około 20 -25 minut. Po tym czasie zawartość rondelka wlewam do wiaderka. Następnie wsypuję kilogram cukru. Wszystko ze sobą mieszam do chwili rozpuszczenia się cukru. Kolejny krok to sprawdzenie temperatury. Optymalna temperatura nastawu to 21 stopni C. Gdy mam taką temperaturę dodaję pozostałe składniki, prócz tabletki pirosiarczanu potasu. Matkę drożdżową przygotowuję według instrukcji na opakowani. Po sporządzeniu matki drożdżowej wlewam ją do wiaderka i dodaję 1,5 l przegotowanej letniej wody. Wszystko razem mieszam. Po dodaniu wszystkich składników, wiaderko przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na okres siedmiu dni. Przez ten czas staram się w nim zamieszać. Po tygodniu przecedzam zawartość wiaderka za pomocą sita lub rękawa nylonowego. Po przecedzeniu moszcz przelewam do gąsiorka o pojemności 4,5 l. Uzupełniam do pełności letnią wodą, przelewając ją przez nylonowy rękaw z zawartością. Gdy gąsior jest już napełniony, zatykam otwór korkiem z rurką fermentacyjną wypełniona do połowy wodą. Przenoszę gąsior w ciepłe miejsce i pozostawiam do zakończenia fermentacji moszczu. Gdy fermentacja ustanie i wytrąci się osad, ściągam wino. Następnie dodaję rozgniecioną tabletkę pirosiarczanu potasu, która zapobiegnie dalszej fermentacji. Po pierwszy ściągnięciu wina odstawiam gąsior w chłodniejsze miejsce do całkowitego wyklarowania się wina. Gdy to nastąpi wino przelewam do butelek. Jeśli chcemy uzyskać wino półsłodkie należy zwiększyć ilość cukru.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny