Wino z mandarynek
Do wyrobu tego wina można użyć mandarynek z puszki.
Składniki:
- 425 g mandarynek z puszki,
- 285 ml białego koncentratu winogronowego,
- 675 g cukru,
- 5 g kwasku cytrynowego,
- 3 g taniny,
- 5 g enzymu pektynowego,
- 5 g pożywki dla drożdży,
- opakowanie drożdży do białego wina,
- tabletka pirosiarczanu potasu,
Wykonanie:
Do plastikowego wiaderka wlewam owoce z puszki wraz z syropem. Mandarynki rozdrabniam palcami lub za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie rozpuszczam cukier w 0,5 l gotującej się wody. Po rozpuszczeniu się cukru, powstały syrop wlewam do wiaderka. Dodaję 2,30 l letniej, przegotowanej wody. Całość odstawiam do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodaję dodaję kwasek cytrynowy, taninę, pożywkę dla drożdży i enzym pektynowy. Wszystkie składniki ze sobą mieszam. Szczelnie przykrywam wieko wiaderka i odstawiam na 12 godzin. W tym samym czasie przygotowuję matkę drożdżową i ją także pozostawiam na dwanaście godzin. Po tym czasie dodaję matkę do moszczu i ponownie odstawiam wiaderko tym razem na 2 dni. Po 48 godzinach przecedzam zawartość wiaderka za pomocą nylonowego rękawa. Następnie dodaję koncentrat winogronowy i dolewam chłodnej przegotowanej wody. Otwór gąsiora zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiam naczynie w ciepłe miejsce. Przez pierwsze dni wstrząsam gąsiorem. Tuż przed zakończeniem fermentacji przenoszę naczynie w chłodniejsze pomieszczenie. Po wytrąceniu się osadu zlewam wino i dodaję rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasu. Czynność tą powtarzam, ilekroć zajdzie taka konieczność. Wino powinno leżakować co najmniej rok. Po roku nadaje się do spożycia.