Wino z mandarynek

    /
    /
    /
    1548 Odsłon

    Do wyrobu tego wina można użyć mandarynek z puszki.

    Składniki:

    • 425 g mandarynek z puszki,
    • 285 ml białego koncentratu winogronowego,
    • 675 g cukru,
    • 5 g kwasku cytrynowego,
    • 3 g taniny,
    • 5 g enzymu pektynowego,
    • 5 g pożywki dla drożdży,
    • opakowanie drożdży do białego wina,
    • tabletka pirosiarczanu potasu,

    Wykonanie:
    Do plastikowego wiaderka wlewam owoce z puszki wraz z syropem. Mandarynki rozdrabniam palcami lub za pomocą tłuczka do ziemniaków. Następnie rozpuszczam cukier w 0,5 l gotującej się wody. Po rozpuszczeniu się cukru, powstały syrop wlewam do wiaderka. Dodaję 2,30 l letniej, przegotowanej wody. Całość odstawiam do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodaję dodaję kwasek cytrynowy, taninę, pożywkę dla drożdży i enzym pektynowy. Wszystkie składniki ze sobą mieszam. Szczelnie przykrywam wieko wiaderka i odstawiam na 12 godzin. W tym samym czasie przygotowuję matkę drożdżową i ją także pozostawiam na dwanaście godzin. Po tym czasie dodaję matkę do moszczu i ponownie odstawiam wiaderko tym razem na 2 dni. Po 48 godzinach przecedzam zawartość wiaderka za pomocą nylonowego rękawa. Następnie dodaję koncentrat winogronowy i dolewam chłodnej przegotowanej wody. Otwór gąsiora zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiam naczynie w ciepłe miejsce. Przez pierwsze dni wstrząsam gąsiorem. Tuż przed zakończeniem fermentacji przenoszę naczynie w chłodniejsze pomieszczenie. Po wytrąceniu się osadu zlewam wino i dodaję rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasu. Czynność tą powtarzam, ilekroć zajdzie taka konieczność. Wino powinno leżakować co najmniej rok. Po roku nadaje się do spożycia.

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny