Wino z pomarańczy i bananów

    /
    /
    /
    1679 Odsłon

    Pomarańcze czy banany są owocami, które bardzo często goszczą u mnie w domu. Owoce te nie tylko wspaniale smakują ale są także doskonałą szybką przekąską. Tym razem zamiast smakowitej przekąski posłużą mi jako produkty do wyrobu wytrawnego białego wina.

    Składniki:
    10 słodkich pomarańczy,
    1 kg dojrzałych bananów,
    300 ml białego koncentratu winogronowego,
    700 g cukru,
    5 g enzymu pektynowego,
    5 g pożywki dla drożdży,
    3 g taniny,
    drożdże winiarskie „Bordeaux”,
    tabletka pirosiarczanu potasu,

    Wykonanie:
    Matkę drożdżową przygotowuję na dwa dni przed rozpoczęciem sporządzania nastawu ( wg. tego przepisu – przygotowanie matki drożdżowej ). Zakupione słodkie pomarańcze myję, osuszam, kroję na pół i za pomocą wyciskarki do cytrusów wyciskam świeży sok. Banany muszą być bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe. Tak więc przejrzałe banany myję, obieram ze skórki i kroję w plasterki wprost do rondelka lub garnka. Wlewam do nich litr wody i gotuję przez pół godziny na małym ogniu. Po 30 minutach do sterylnie czystego wiaderka wsypuję cukier i wlewam gotujące się banany. Całość mieszam do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodaję koncentrat winogronowy, oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, taninę oraz pożywkę dla drożdży. Całość mieszam. Następnie do wiaderka dodaję 4,5 l przegotowanej letniej wody, wlewam drożdże i całość przelewam do szklanego naczynia, w którym dokona się fermentacja. Następnie zatykam otwór korkiem z rurką i odstawiam naczynie z moszczem do całkowitej fermentacji. Po wytrąceniu się osadu i wyklarowaniu wina zlewam je. Następnie dodaję rozkruszoną tabletkę pirosiarczanu potasu i pozostawiam wino na na pół roku. Po sześciu miesiącach przelewam wino do butelek.

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny