img

    Wino z płatków róży i koncentratu winogronowego

    /
    /
    /
    1411 Odsłon

    Ciekawy sposób na otrzymanie półwytrawnego, różowego wina.

    Składniki:

    • 3 l świeżych płatków róży lub 80 g suszonych,
    • 300 ml czerwonego koncentratu winogronowego,
    • 1 kg cukru,
    • 5 g mieszanki kwasów cytrynowych: jabłkowego i winowego,
    • 3 g taniny,
    • 5 g pożywki dla drożdży,
    • drożdże winiarskie typu „ Burgund”,

    Wykonanie:
    Do wykonania tego wina najlepiej będzie użyć czerwonych i różowych płatków róży. Matkę drożdżową przygotowuję na 3 dni przed przystąpieniem do wyrobu wina. Zebrane płatki delikatnie przemywam i osuszam. Następnie przekładam je do czystego wiaderka, zasypuję je cukrem i wlewam koncentrat winogronowy. Dodaję 3 l gotującej się wody i wszystko ze sobą mieszam do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Po obniżeniu się temperatury do 21 C dokładam wszystkie składniki wraz z matką drożdżową, którą przygotowałam wcześniej. Tak przygotowany nastaw odstawiam pod przykryciem na 96 godzin w ciepłe miejsce, codziennie mieszając. Płatki powinny być całkowicie zanurzone.

    Po upływie 4 dni zawartość z wiaderka przecedzam do gąsiora i uzupełniam sokiem jabłkowym. Naczynie zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i przenoszę w ciepłe miejsce, do chwili zakończenia się fermentacji. Po skończonej fermentacji wytrąca się osad na dnie gąsiora to znak, że mogę pierwszy raz zlać wino. Już po pierwszym zlaniu młode wino nadaje się do spożycia, ja osobiście lubię dojrzałe wino. Nabiera ono głębszego i wyrazistszego smaku. Tak więc moje wino dojrzewa jeszcze kilka miesięcy. Jeśli zachodzi taka potrzeba, ponownie zlewam wino znad osadu i butelkuję.

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny