Wino z czarnych porzeczek
Czarne porzeczki są idealnym materiałem do wyrobu soków, dżemów, nalewek czy win. Owoce te są bogate w kwasy cytrynowe oraz zawierają niewielkie ilości kwasu jabłkowego.
Składniki:
1,5 kg czarnych porzeczek,
1,5 kg cukru,
5 g pożywki dla drożdży,
5 g enzymu pektynowego,
opakowanie uniwersalnych drożdży winiarskich,
Wykonanie:
Zerwaną porzeczkę myję, osuszam i szypułkuję. Następnie porzeczkę wkładam do plastikowego wiaderka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatam owoce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu. W 0,75 l wody rozpuszczam 1,5 kg cukru. Gdy cukier się rozpuścił wlewam go od razu do wiaderka z czarną porzeczką. Dodaję również 2,8 l letniej przegotowanej wody. Wszystko ze sobą mieszam. Mierzę temperaturę. Aby przystąpić do dalszej pracy temperatura w wiaderku musi spaść do 21 stopni C. Gdy to nastąpi dodaję enzym pektynowy. Po dodaniu enzymu odstawiam wiaderko z zawartością na 24 godziny.
Po upływie doby dodaję pożywkę i drożdże. Całość odstawiam pod przykryciem na okres pięciu dni. Codziennie mieszam zawartość wiaderka. Po upływie 5 dni za pomocą nylonowego rękawa przecedzam moszcz. Do naczynia, w którym będzie przebiegała fermentacja i klarowanie się wina dodaję, również letniej wody. Otwór naczynia zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiam w ciepłe miejsce na okres około 3 miesięcy. Gdy fermentacja dobiegnie końca i wino wyklaruje się ściągam je znad osadu.
Zdarza się, że w trakcie dojrzewania wina, muszę ponownie ściągnąć wino znad osadu. Wino leżakuje rok. Tym razem nie dodaję kwasu cytrynowego, ponieważ owoce czarnej porzeczki mają go bardzo dużo.