img

    Wino z czarnych porzeczek

    /
    /
    /
    1347 Odsłon

    Czarne porzeczki są idealnym materiałem do wyrobu soków, dżemów, nalewek czy win. Owoce te są bogate w kwasy cytrynowe oraz zawierają niewielkie ilości kwasu jabłkowego.

    Składniki:
    1,5 kg czarnych porzeczek,
    1,5 kg cukru,
    5 g pożywki dla drożdży,
    5 g enzymu pektynowego,
    opakowanie uniwersalnych drożdży winiarskich,

    Wykonanie:
    Zerwaną porzeczkę myję, osuszam i szypułkuję. Następnie porzeczkę wkładam do plastikowego wiaderka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatam owoce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie syropu. W 0,75 l wody rozpuszczam 1,5 kg cukru. Gdy cukier się rozpuścił wlewam go od razu do wiaderka z czarną porzeczką. Dodaję również 2,8 l letniej przegotowanej wody. Wszystko ze sobą mieszam. Mierzę temperaturę. Aby przystąpić do dalszej pracy temperatura w wiaderku musi spaść do 21 stopni C. Gdy to nastąpi dodaję enzym pektynowy. Po dodaniu enzymu odstawiam wiaderko z zawartością na 24 godziny.

    Po upływie doby dodaję pożywkę i drożdże. Całość odstawiam pod przykryciem na okres pięciu dni. Codziennie mieszam zawartość wiaderka. Po upływie 5 dni za pomocą nylonowego rękawa przecedzam moszcz. Do naczynia, w którym będzie przebiegała fermentacja i klarowanie się wina dodaję, również letniej wody. Otwór naczynia zatykam korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiam w ciepłe miejsce na okres około 3 miesięcy. Gdy fermentacja dobiegnie końca i wino wyklaruje się ściągam je znad osadu.

    Zdarza się, że w trakcie dojrzewania wina, muszę ponownie ściągnąć wino znad osadu. Wino leżakuje rok. Tym razem nie dodaję kwasu cytrynowego, ponieważ owoce czarnej porzeczki mają go bardzo dużo.

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny