Czym przyprawić kawę?

    Czym przyprawić kawę?

    /
    /
    /
    3740 Odsłon

    Ponieważ zima zaraz będzie w pełni, a śnieg zalegnie na ulicach, przedstawiam niezawodny sposób na rozgrzanie się. Jeśli należysz do tak zwanych zmarzluchów, a ciągłe uczucie lodowatych dłoni sprawia, że czasami masz ochotę nie wychylać nosa spod cieplutkiej kołdry, to kubek gorącej kawy będzie dla ciebie idealny. Oto przyprawy, które możesz do niej dodać, aby spotęgować jej właściwości rozgrzewające.

    W sklepach są dostępne różnego rodzaju gotowe mieszanki przypraw, na przykład do grzanego piwa lub wina. Wśród nich znajdziesz też przyprawy specjalnie skomponowane do kawy. Zazwyczaj w ich skład wchodzi cynamon, kandyzowany cukier, kardamon, imbir, mielone goździki i wanilia. Lepiej jednak samemu skomponować swoją ulubioną mieszankę przypraw do kawy, by słodyczą i smakiem idealnie trafiała w twój gust.

    Kawa z cynamonem,
    Kawa z cynamonem,

    Cynamon, imbir i chili na rozgrzewkę

    Najbardziej znaną i najczęściej dodawaną do kawy przyprawą jest cynamon. Ma on bardzo intensywny zapach i doskonale sprawdza się w połączeniu ze spienionym mlekiem. Chociaż sam nie ma właściwości rozgrzewających, to w połączeniu z innymi przyprawami nadaje kawie niepowtarzalnego aromatu. W naprawdę mroźny dzień warto wypić kawę z dodatkiem imbiru. Szczypta sproszkowanego korzenia lub jego odrobina starta na wierzch filiżanki małej czarnej szybko rozgrzewa, wywołując w przełyku i żołądku przyjemne ciepło. Imbir ma też inne zalety – działa przeciwbólowo, ułatwia trawienie oraz przeciwdziała chorobie lokomocyjnej. Często słyszy się również o kawie z kardamonem. Bywa on nawet nazywany królem przypraw. Możesz go kupić w postaci proszku lub ciemnych ziarenek. Jeżeli zdecydujesz się na te ostatnie, rozetnij ich łupinę, wyciągnij środek i rozgnieć w moździerzu. Kawa z kardamonem ma delikatny zapach i mocno korzenny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego trzeba uważać, by nie przesadzić z jego ilością. Z kolei osoby lubiące lekkie pieczenie na języku docenią kawę z dodatkiem chili. Sprawia ono, że napój nabiera ciekawego, intensywnego i pikantnego, ostrego smaku, który na pewno rozgrzeje każdego. Do tego chili ma właściwości bakteriobójcze, a więc przy okazji chroni gardło przed zimowymi infekcjami.

    Przepis na kawę 5 smaków:

    • 1-2 łyżeczki kawy,
    • cynamon,
    • kardamon,
    • imbir,
    • goździki mielone,
    • miód.

    Do tygielka wsyp kawę, miód, przyprawy i zalej szklanką zimnej wody. Powoli podgrzewaj zawartość aż do momentu, gdy napar się uniesie. Nie doprowadzaj do wrzenia, a następnie zestaw napój z ognia. Proces podgrzewania i zdejmowania kawy z kuchenki powtórz trzy razy. Lekko słodka, rozgrzewająca kawa pełna korzennego smaku i aromatu gotowa. Smacznego!

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny