Dereniówka

    /
    /
    /
    1545 Odsłon

    Na 1,5 litra:

    • 1 kg owoców derenia,
    • 0,5 litra spirytusu 96 %,
    • 0,5 litra wódki czystej 40 %,
    • 0,5 kg cukru,


    Przygotowanie:

    Zebrane, umyte i osączone owoce derenia nakłuwam. Nakłute owoce przekładam do szklanego słoja, wlewam do niego także pół litra wódki i tyle samo spirytusu. Zalane alkoholem owoce derenia zakręcam nakrętką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół roku. Po upływie 6 miesięcy całość przecedzam za pomocą gazy. Dodaję syrop z cukru rozpuszczonego w pół litra wody. Całość raz jeszcze przecedzam i przelewam do butelek. Dereniówka przeleży w nich jeszcze około pół roku.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny