Dereniówka

/
/
/
1650 Odsłon

Na 1,5 litra:

  • 1 kg owoców derenia,
  • 0,5 litra spirytusu 96 %,
  • 0,5 litra wódki czystej 40 %,
  • 0,5 kg cukru,


Przygotowanie:

Zebrane, umyte i osączone owoce derenia nakłuwam. Nakłute owoce przekładam do szklanego słoja, wlewam do niego także pół litra wódki i tyle samo spirytusu. Zalane alkoholem owoce derenia zakręcam nakrętką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół roku. Po upływie 6 miesięcy całość przecedzam za pomocą gazy. Dodaję syrop z cukru rozpuszczonego w pół litra wody. Całość raz jeszcze przecedzam i przelewam do butelek. Dereniówka przeleży w nich jeszcze około pół roku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny