img

Orzechówka

/
/
/
1619 Odsłon

Na 2,4 litra:

  • 2,5 kg zielonych orzechów włoskich,
  • łyżka cynamonu,
  • 15 goździków,
  • 3 – 5 kropli esencji migdałowej,
  • litr spirytusu 96 % lub 1,5l bimbru 60%
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:

Pamiętajmy, że łupiny z orzechów brudzą.

Orzechy zrywam gdy jeszcze można je pokroić nożem (najlepiej zarwać: czerwiec lipiec ). Zerwane orzechy myję i kroję w ćwiartki. Gdy już uporałam się z orzechami i przełożyłam je do słoja, dodaję do nich cynamon i goździki. Wszystko zalewam litrem spirytusu i 0,5 litrem wody. Całość mieszam, zakręcam i odstawiam na około 3 – 4 tygodnie. Po upływie czterech tygodni przygotowuję syrop, który dodam do przecedzonych orzechów. Tak więc do rondelka wsypuję 0,5 kg cukru i wlewam 0,75 l wody.

Gdy cukier się już rozpuści a woda się zagotuje całość studzę. W czasie gdy syrop stygnie, za pomocą gazy przecedzam nalew. Do wystudzonego syropu dodaje przecedzony nalew oraz esencję migdałową. Mieszam. Raz jeszcze przesączam nalew przez gazę. I rozlewam do butelek. Po leżakuje w nich około rok.

zdjęcie w okładce dzięki uprzejmości: www.netmak.pl

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wysokość ta DIV wymagane do włączenia lepki pasek boczny