Orzechówka
Na 2,4 litra:
- 2,5 kg zielonych orzechów włoskich,
- łyżka cynamonu,
- 15 goździków,
- 3 – 5 kropli esencji migdałowej,
- litr spirytusu 96 % lub 1,5l bimbru 60%
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie:
Pamiętajmy, że łupiny z orzechów brudzą.
Orzechy zrywam gdy jeszcze można je pokroić nożem (najlepiej zarwać: czerwiec lipiec ). Zerwane orzechy myję i kroję w ćwiartki. Gdy już uporałam się z orzechami i przełożyłam je do słoja, dodaję do nich cynamon i goździki. Wszystko zalewam litrem spirytusu i 0,5 litrem wody. Całość mieszam, zakręcam i odstawiam na około 3 – 4 tygodnie. Po upływie czterech tygodni przygotowuję syrop, który dodam do przecedzonych orzechów. Tak więc do rondelka wsypuję 0,5 kg cukru i wlewam 0,75 l wody.
Gdy cukier się już rozpuści a woda się zagotuje całość studzę. W czasie gdy syrop stygnie, za pomocą gazy przecedzam nalew. Do wystudzonego syropu dodaje przecedzony nalew oraz esencję migdałową. Mieszam. Raz jeszcze przesączam nalew przez gazę. I rozlewam do butelek. Po leżakuje w nich około rok.
zdjęcie w okładce dzięki uprzejmości: www.netmak.pl