Jałowcówka ( Borowiczka )
Na 1,5 litra:
- 60 g owoców jałowca,
- 5 g owoców kolendry,
- 0,75 l spirytusu 96 %,
- 200 g cukru,
Przygotowanie:
Owoce kolendry i jałowca rozgniatam za pomocą widelca. Tak przygotowane owoce na chwilę odstawiam. Do rondelka wsypuję cukier i wlewam 0,75 litra wody. Całość doprowadzam do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Po zagotowaniu się wody i rozpuszczeniu cukru dodaję rozgniecione owoce jałowca i kolendry. Całość przykrywam i gotuję około 20 minut na małym ogniu. Po około 20 minutach zestawiam rondelek z ognia i studzę. Gdy wywar jest już wystudzony przelewam go do słoja, zakręcam i odstawiam na 5 dni. Po pięciu dniach całość przecedzam przez gazę. Po przelaniu nalew zalewam spirytusem, mieszam i odstawiam w ciemne i chłodne miejsce na około 6 miesięcy. W tym czasie staram się mieszać słojem. Po upływie pół roku jałowcówkę przecedzam raz jeszcze i przelewam do czystych ciemnych butelek.